Indrek Rohtmetsa raamat „Üks rott läks rändama“ kirjastuselt Varrak.

Foto: Silja Paavle
Kultuur
2. veebruar 2022, 20:10

LUGEMISSOOVITUS | Muhe loodushariduslik teos nii suurtele kui ka väikestele

Loodusraamatute maailma vägagi nägusat ja kvaliteetset täiendust pakkuvat raamatut „Üks rott läks rändama“ võib julgelt soovitada nii suurtele kui ka väikestele.

Indrek Rohtmetsa raamatus „Üks rott läks rändama“ saab maailma avastada rändroti Krõssu taktikepi järgi. Krõssu rändab läbi erinevates maailmajagudes asuvate kõrbete, savannide, metsade ja mererandade ning tutvustab oma teekonnale jäävaid taimi, putukaid, linde ja loomi.

Raamatus on eri piirkondade kaudu esitletud peatükid illustreeritud pilkupüüdvate fotodega. Suurem osa neist on autori enda klõpsatud ehk ilmselgelt on raamatus kirjeldatu esmalt iseendale erinevate seikluste käigus niiöelda puust ja punaseks selgeks tehtud. Oskus teaduspõhist infot ladusalt ja kõigile arusaadavalt kirja panna on väärtus omaette. Iga peatüki lõpus on kirjeldatud looma, taime, putuka või linnu kohta ka mõni nutikas või muhelemapanev küsimus mälumängusõpradele.

Kuigi ülesehituselt võib tunduda, et tegu on ülevaatliku entsoklüpeediaga, siis seda see teos siiski pole. Ent loodus- ja ka mõneti ka reisiraamatute maailma vägagi nägusat ja kvaliteetset täiendust pakub „Üks rott läks rändama“ kindlasti.

Olen kuulnud, et sageli täiskasvanud pelgavad laste puudumisel lugeda väiksematele suunatud raamatuid või otsivad vabandusi (loe: tuttavaid lapsi), et minna kinno lastefilme vaatama, siis kõnealuse teosega sellist muret pole. Kuigi võib tunduda, et raamatu sihtgrupp on pigem nooremad inimesed, siis tegelikkuses võivad seda täiesti südamerahus ka puhtalt iseenda rõõmuks lugeda täiskasvanudki. Mõnus lugemine ja täienevad teadmised on neilegi tagatud.