Põline Elva rahvas mäletab tänaseni väikest kasvu kirjanikepaari – Astrid ja Boris Kaburit –, kes suure osa ajast Peedul kirjanike majas elas. Pilt on aastast 1993.

Foto: Harald Leppikson / Filmiarhiiv
Inimesed
30. jaanuar 2022, 22:30

INSENER JA UNISTAJA: 20 aastat tagasi surnud leiutaja ja kirjanik Boris Kabur jõudis suure osa tehnoloogiaimedest, millest ta 1960ndatel kirjutas, päriseluski ära oodata

KARM SAATUS: Boris Kabur oli 30 aastat vanem, aga naine Astrid Reinla suri enne... (13)

60 aastat tagasi kirjeldas Eesti füüsikust kirjanik Boris Kabur elu tulevikus, ajal, kui liigeldakse õhubussidega, suhtlus käib raadiokellade abil, terved raamatukogud mahuvad kaasaskantavasse mäluploki kohvrisse ja kasutatakse veel suurt hulka tehnoloogilisi imevidinaid. Kes veel oskas toona sellistest asjadest unistada?

60ndate keskel ei teadnud veel keegi midagi sülearvutitest, mobiiltelefonidest või internetist. Ei saanud teada ka kirjanik Boris Kabur, kui ta 1963. aastal kirjutas raamatu pealkirjaga „Kosmose rannavetes“, mis sai kaante vahele aastal 1966. Selle ulmeloo tegevus toimub umbes 300 aastat pärast Suurt Katastroofi 2000ndate alguses. Juba mitmendat sajandit valitseb maailmas rahu, siin ei ole enam ei relvi ega sõjaväelasi. Et asi oli kunagi teisiti, seda küll teatakse, kuid räägitakse veel ainult ajalootundides.

Edasi lugemiseks: