Foto: Pexels
Eneseareng
25. jaanuar 2022, 21:10

Töö meditsiinisektoris IT vastu vahetanud Maris: see pole meeste pärusmaa, naised on vägagi esindatud (2)

Tänasest tööpõllust on infotehnoloogia võtmas üha suuremaid ampse. Naistele suunatud tasuta ümberõppeprogramm „Work in Tech“ julgustab naisi mõtlema elukutse vahetamisele ning võimaldab lõpetajatel asuda tööle IT valdkonnas.

Varasemalt meditsiinivaldkonnas töötanud Maris Rätsep tunnistab, et infotehnoloogia ja arvutiga töötamine on teda alati paelunud. Kolinud pärast mõned aastad välismaal elamist tagasi kodumaale, otsustaski ta karjääris kurssi muuta ning ühines naistele suunatud „Work in Tech“ ümberõppeprogrammiga. Kõik klappis - ta oli parasjagu tööotsinguil ning kursuse aeg sobis. „Sain aru, et see on just midagi minu jaoks,“ meenutab naine. Kandideerimiseks polnud vaja omada varasemat erialast kogemust või IT-alast suutlikkust. Eeldati vaid soovi ja motivatsiooni uut ametit õppida.

Abi on alati käeulatuses

Kuigi alguses kõhkles naine, kas õppematerjal on ikka jõukohane ja arusaadav, siis tegelikult polnud IT-õpingutes ka võhiku jaoks midagi üle mõistuse keerulist. „Hakkasin aga julgelt peale ja mõistsin, et moodulite sisu on hästi lahti seletatud ning vajadusel saab ka videoid mitu korda vaadata,“ jagab Maris oma kogemust ning kinnitab, et tuge pakuvad nii tuutorid kui ka teised õppijad. Kõige positiivsemalt üllatasid naist programmi puhul aga selle eestvedajad: „Tekkis selline mõnus atmosfäär, kus ägedatel naistel oli ühine eesmärk, mille poole püüelda, alati aega üksteist aidata ning ühiseid rõõme ja muresid jagada.“

Õppeperiood möödus Marisel takistusteta ja väga ladusalt: „Kuna programm oli mulle huvitav, olin üsna kiiresti valmis praktikale minekuks,“ sõnab ta ja lisab, et tegelikult ongi nii, et kui on huvi ja motivatsiooni, saab kõigega hakkama.

Mitte ainult meestele

Ühes on Maris täitsa kindel: IT valdkond on nii lai, et igaüks leiab oma. Ta julgustab ka teisi naisi, kes on mõelnud karjäärivahetusele, programmist osa võtma. Endiselt laialt levinud arusaama, et infotehnoloogia on peamiselt meeste pärusmaa, lükkab ta aga oma senise kogemuse põhjal ümber. „Olles ringi vaadanud erinevates firmades, on üha enam näha, et naised on vägagi esindatud. Seega oleks aeg sellest arusaamast kohe kindlasti lahti lasta!“

Programmi läbimine andis Marisele kindlustunde, et pärast praktikat soovib ta kindlasti IT-alal jätkata ning oma uue karjääri just selles valdkonnas üles ehitada. Tänaseks on hakkaja naine leidnud juba ka IT- alase töö: „Võin kindlalt väita, et selle programmita ning erinevate praktikakohtade intervjuudeta poleks ma seal, kus olen praegu. Pärast Work in Tech programmi jätkan töötamist infoturbe müügikonsultandina.“

Millega tegu?

Work In Tech programm on välja töötatud mitme organisatsiooni (Targa Töö Ühing, Google.org, Coursera ja Inco Akadeemia) koostöös. „COVID-19 järgne majanduselu seab nii tööotsijad kui tööandjad raskete valikute ette.  Mitmed sektorid seisavad silmitsi suurte koondamiste ja töökohtade kadumisega. Samas on jõudsalt kasvanud IT- spetsialistide roll ja olulisus, sest võrreldes varasemaga on kaugtöö osakaal märgatavalt tõusnud. Inimesed kasutavad aina enam veebipõhiseid teenuseid, mis tähendab, et ettevõtetel on vaja palgata juurde IT-spetsialiste, kes toetaksid kliente tehnilistes küsimustes,“ kirjeldas Targa Töö Ühingu tegevjuht Ave Laas projekti olulisust tänases muutunud tööelus.

Targa Töö Ühingu arendusjuht Sirja Sulakatko märkis, et Work In Tech programm annab laiad teadmised IT- valdkonnast ja võimaldab tööle asuda ka teistele ametikohtadele kui IT- tugispetsialist. „Nii on meie 2021.aasta osalejad leidnud ennast  töötamas infoturbe valdkonnas, IT- alaste koolitajatena, e-teenuste valdkonna projektijuhtidena ning ka väga tehnilisi teadmisi nõudvatelt ametitelt nagu näiteks serverite haldamine pangas.“ Programmi peamiseks väärtuseks IT- teadmiste ja oskuste arendamise kõrval on valdkonna karjäärivõimaluste tutvustamine, osalejate enesekindluse kasvatamine ning professionaalse võrgustiku loomine.

Sirja kinnitusel on tõeliselt motiveeriv näha, kuidas osalejad on programmi vältel omandanud selged sihid ja arusaama, kuhu ja kuidas edasi liikuda. Seda hoolimata esialgsest suurest segadusest ja teadmatusest. „Olin ka väga postiivselt üllatunud sellest, kui hästi meie programm võeti vastu organisatsioonide seas. Mitmed asutused kiitsid meie osalejate ettevalmistust ja kõrget motivatsiooni. Tänaseks võin öelda, et Work In Tech programm on heaks esimeseks hüppelauaks neile, kes soovivad alustada tööd IT-s ning on valmis selle soovi nimel oma aega ja energiat õpingutesse panustama. Mis peamine - on valmis astuma välja oma mugavustsoonist. Meie omalt poolt pakume turvalist ja sõbralikku õpikeskonda, kus osalejad saavad julgelt jagada oma rõõme, aga ka muresid ja hirme, et neid siis üheskoos ületada,“ julgustas Sulakatko.

Uus Work in Tech programmi alustab juba veebruaris. Soovijad saavad end registreerida smartwork.ee kodulehe kaudu.