Foto: Andres Varustin
Juhtkiri
21. jaanuar 2022, 18:31

Juhtkiri | Kes aitab, oskab ja teab? (4)

Viimasel ajal teavad vist kõik kõigest kõike ‒ kuidas toota elektrit, kuidas viirused muteeruvad, kuidas lapsi õpetada või riiki juhtida. Infot on külluses ja nii võib lihtsalt tekkida illusioon, et ollakse ekspert. Näiteks seksiekspert.

Sest niipalju, kui on eksperte, on lahendamist vajavaid probleeme. Probleeme, mille olemasolust hiljuti aimugi polnud või mida tunnistada ei julgetud. Sada aastat tagasi vaevalt inimesed nii pingsalt elektri tootmisele mõtlesid, kui paljud sel nädalal.

Peale moodsa elu insener-tehniliste väljakutsete on rohkem hinnas ka pehmed väärtused. Kuidas olla parem lapsevanem? Kuidas turgutada oma vaimset tervist? Kuidas olla õnnelikum tööl, vabal ajal ja ka voodis? Kui on vajadus, siis tekib ka pakkumine. Abi võib küsida nii sertifitseeritud korrakunsti eksperdilt, kes paigutab elamises asjad mugavalt, kui ka hingetohtrilt, kes aitab peasegaduses selgust luua. On nii põhjalikult koolitatud eksperte kui ka isehakanuid.

Tänases lehes lahkame seksigurude Metsikut Läänt. Isehakanud abistajad võivad hea nõu jagamise asemel probleemi hoopis hullemaks teha. Seksuaalvaldkonna eksperdid haaravad peast kinni, kui kuulevad soovitustest kasutada rasedusest hoidumiseks viljakusmonitori, libestina kookosrasva jne.

Kui inimene koolitatud eksperdi juurde ei pääse, siis otsitakse abi mujalt. Nii seksi kui ka muus vallas. Eesti psühhiaatrid ja kliinilised psühholoogid kannavad juba aastaid suurt töökoormust, koolitatud spetsialiste on vähe, õpe pikk ja järjekorrad seetõttu kuudepikkused. Uue patsiendina löögile pääsemine on eriti keeruline.

Elektrikud peavad tõestama oma kvalifikatsiooni. Multifilmist tuumajaamas töötamise tarkusi ammutanud eksperdil ei laseks ju ometi keegi aatomielektrit tootma hakata. Seksi ja ka näiteks paljude vaimsete probleemide vallas võib aga ekspertnõu anda igaüks. Aga kas peaks ja kes katab hilisemad kahjud või sellise nõu andmise eest vastutab?