Foto: Pexels
Eneseareng
23. november 2021, 18:24

NAISTELEHE PSÜHHOLOOGIATEEMALINE PODCAST ILMUB IGAL TEISIPÄEVAL

„MÕTTEKOHT“ | Kuidas end tervemaks süüa?

Toiduteemadel vestlusse laskudes võib juhtuda, et nii palju, kui on erinevaid inimesi, on erinevaid lähenemisi sellele ja ka arusaamu tervislikust toitumisest ning toiduga tervise toetamisest. Kuidas aga on asjad tegelikult ehk kuidas toit mõjutab meie tervist, räägib tänases Naistelehe podcast’is „Mõttekoht“ perearst Marta Velgan.

„Eestlased söövad liiga palju loomset ja liiga vähe puu- ja juurvilju ning täisteratooteid,“ nendib perearst Marta Velgan. Marta on vegan ning üks väheseid Eesti arste, kes räägib oma valikutest avameelselt.

Veganluse kasuks räägib tema sõnul palju, lisaks paljule muule ka taimetoidu mõju tervisele – uuringud on leidnud, et veganitel vähem probleeme ülekaaluga, keskmisest madalam vererõhk, kolesterooli, eriti halva kolesterooli ja ka veresuhkru tase. See aga tähendab omakorda, et väiksem on risk haigestuda teise tüübi diabeeti ja ka südame-veresoonkonna haigustesse, mis eestlaste seas konkurentsitult kõige sagedasem enneaegse surma põhjustaja. Samuti on väiksem vähirisk.

Perearst Marta Velgan

Foto: Erakogu

Kuidas aga tervist toiduga toetada siis, kui veganiks hakata soovi pole? Milliste vitamiinide-mineraalainete saamisele peaksid erilist tähelepanu pöörama veganid? Millised toidud tuleks üldse toidulaualt eemal hoida? Ja kas ainult tervislikust toitumisest piisab enda terve hoidmiseks? Sellest ja veel paljust muust toitumise ja tervisega seonduvast värske saade räägibki.

Vestlust juhib Naistelehe toimetaja Silja Paavle.