PIKK TEE ISEENDANI: Lahendusnõustaja Tia Kuuse sõnul on enesehinnangu tõstmine ja enese päriselt armastama õppimine pikk teekond. Kõige tähtsam sealjuures on olla enda vastu aus.Foto: Pexels
Suhted
29. oktoober 2021, 10:30

LEPPIDA VÕI LAHKUDA? Pidevate solvangute allaneelamine näitab madalat enesehinnangut

Kui oleme ümbritsetud inimestest, kes meid kritiseerivad, hakkab see ühel hetkel ka meie vaimset tervist mõjutama. Endine narkosõltlane ja praegune nõustaja Mia Törnblom selgitab, et madala enesehinnanguga inimesed ei suuda leppida ei kriitika ega komplimentidega ning kaotavad lõpuks ka võime elu nautida. Õnneks on võimalik oma minapilti lihtsate vahenditega parandada.

„Ma ei talu enam oma abikaasat. Meie lugu algas nii kaunilt, mees oli galantsus ise. Lilled, õhtusöögid, kruiisid. Aga tasapisi on ta muutunud mu kõige suuremaks kriitikuks,“ jutustab tallinlanna Maia (49). „Teen tema silmis kõike valesti. Miks ma ostsin endale sellise talvemantli – kole ju. Hautasin liha liiga kaua – vilets kokk. Koeragi ei suuda dresseerida. Isegi hommikukohvi keedan liiga lahja. Mehele ei meeldi ka minu perekond. Iseäranis põlgab ta mu vaest venda. Nüüd on ta hakanud mind teiste naistega võrdlema. Viimane piisk oli eelmisel nädalal ühel peol, kus abikaasa ütles mu sõbrannale: „Küll sina, Katrin, näed sile ja kena välja, minu mooril on juba jubedad kortsud näos!“ Muidugi tegin näo, et võtan asja huumoriga, sest nägin, et kõigil oli piinlik. Sisimas aga lausa ulgusin alandusest. Nüüd mõtlen iga päev, kas abielul üldse on tulevikku. Kas sellist irisejat on võimalik terveks ravida? Sõbrannad küll räägivad, et see on vaimne vägivald, aga ma olen temaga harjunud. Ja kuhu mul minna?“ pihib ta.

Edasi lugemiseks: