Kea omas elemendisFoto: Kea Gridin
Inimesed
11. oktoober 2021, 09:30

Artikkel ilmus ajakirja Nipiraamat  2021. aasta oktoobrinumbris

Kudumis- ja heegeldamisentusiast Kea Gridin: „See on mulle füüsiline vajadus.“

Olles terve elu imetlenud neid, kes oma kätega midagi teevad, võib Kea Gridin nüüd julgelt öelda, et kuulub ka ise nende sekka. Ta tegi endale korralikult selgeks heegeldamise ja kudumise põhitõed ning meisterdab nüüd ilusaid asju, mis kõiki ahhetama panevad.

ANKEET

Nimi: Kea Gridin

Vanus: 49

Elukoht: Tabasalu

Minu hobid on: kudumine ja heegeldamine

Minu suurim soov on … Mul on unistuste asemel eesmärgid, sest neid on kergem teostada. Viimasel aastal on minu suurimaks sooviks olnud õppida tegema näputööd nii, et oleksin lõpptulemusega rahul.

Eriti uhke olen …, et viisin täide otsuse õppida kuduma ja heegeldama.

Kuidas jõudsid oma hobini?

Mulle on käsitöö alati meeldinud, aga ise pole ma kuigi osav olnud. Kooliajal õppisin tööõpetuse tunnis kudumist ja heegeldamist ning hiljem, laste sündides kudusin paari sokke ja paar tekki, aga parem- ja pahempidiste silmustega minu oskused piirnesidki.

Erilises vaimustuses olen ma erinevatest kootud ja heegeldatud rõivastest. Minu lemmikuks on USA/Peruu bränd Misha & Puff, kelle enamik tooteid on käsitsi kootud ja heegeldatud. Populaarsuse kasvades paar aastat tagasi muutus selle firma kudumite hankimine pea võimatuks. 2020. aasta oktoobris otsustasingi, et kui teised naised saavad kudumise ja heegeldamisega hakkama, siis, nui neljaks, õpin mina ka selle selgeks!

Kübar ja kott

Foto: Kea Gridin

Kuidas sa õppima hakkasid?

Algus oli raske: villis näpud ja kilomeetrite viisi harutamist. Olen kannatamatu ja mitte eriti järjepidev – see oli suur proovikivi. Alguses, kuna mul kogemusi ei olnud, kudusin originaaltoodete järgi – lugesin silmi, nuputasin, kuidas midagi tehtud võiks olla, ja otsisin YouTube’ist õpetusi. Viimane ongi minu peamine õpetaja. Isegi kui teen midagi etteantud mustri järgi, tekivad mul töö käigus muud ideed ja lahendused ning lõpuks on valmis esemed ikka n-ö omas kastmes.

Ideaalis püüdlen just selles suunas, et suudaksin algusest lõpuni kõik kudumid ja heegeldised disainida, mustrid kirjutada ja valmis teha. Selleks aga on vaja kogemust ja teadmisi. Kuna olen erialalt graafiline disainer, on mu töökogemus selles vallas palju abiks.

Tükkidest kootud kampsun

Foto: Kea Gridin

Mida hobi sulle annab?

Saan sellest rahulolu, aega iseendaga olemiseks, õpin kannatlikkust. Mul on lausa füüsiline vajadus kogu aeg midagi oma kätega luua, kujundada, disainida. Julgeksin oma hobi isegi mediteerimisega võrrelda!

Ilusate ilmadega tegelen oma harrastusega terrassil värskes õhus. Hetkel mul veel oma töötuba selleks tarbeks ei ole, kuid plaanis on see tekitada.

Mummuline käekott

Foto: Kea Gridin

Mis sind motiveerib?

Mind inspireerivad teised kudujad ja rõivadisainerid ning nende looming. Käsitööd vist ei saagi kunagi lõplikult selgeks õppida, sest kogu aeg on midagi uut, nii palju variatsioone ja erinevaid lahendusi.

Kust leiad oma hobiga tegelemiseks aega?

Eks ikka pere arvelt tuleb see aeg leida. Abikaasa muidugi toetab mind ja oma lapsi kasutan modellidena, kelle seljas on hea tehtud töid eksponeerida.

Heegeldades saavad tööd kiiremini valmis kui kududes. Ühele kootud laste kampsunile kulub keskeltläbi 1,5−2 nädalat.

Heegeldatud krae

Foto: Kea Gridin

Kuidas otsustad, mis töö järgmisena ette võtad?

Ideed tulevad spontaanselt. Tihtilugu mõnd tööd tehes keerlevad peas juba uued mõtted, mida tahaks proovida/katsetada/õppida. Kunagi seostusid mulle heegeldamisega ainult linikud, pajalapid, voodikatted jms, kuid olen avastanud, et heegeldada saab väga palju erinevaid asju. Mu erilisteks lemmikuteks on kõikvõimalike peakatete ja kottide heegeldamine.

Vanaema ruutudest müts

Foto: Kea Gridin

Kas sul on mõni lemmik valminud töö?

Kõige meeleolukam on minu jaoks lugu sellest, kuidas hakkasin heegeldama mütsi, aga tulemuseks oli kleit! Hakkasin mustri järgi mütsi heegeldama, aga kuna mul polnud parajasti mustris ette nähtud suurusega heegelnõela ja lõnga, kasutasin olemasolevaid, number suuremaid. Kui pool mütsi oli valmis, sain aru, et see müts tuleb hiigelsuur. Nii otsustasin teha sellest oma nelja-aastasele tütrele hoopis kleidi.

Mütsist sai hoopis kleit

Foto: Kea Gridin

Mis materjalidega käsitööd teed?

Kasutan ainult kvaliteetseid, peamiselt käsitsi värvitud, sertifitseeritud naturaalseid meriino- ja puuvillalõngu. Nagu ikka, mida parem ja kvaliteetsem lõng, seda kallim see on.

Kas sellest võiks saada ka su n-ö päris töö?

Jah, päris kindlasti! Ettevalmistused selles suunas juba käivad. Siiani takistas mind kannapööret tegemast vähene kogemus ja puudulikud oskused, kuid nüüd tunnen ennast juba nii kindlalt, et olen valmis oma loomingut ka teistega jagama.

Lohvakas kampsun

Foto: Kea Gridin