Pesemine.

Foto: Erki Pärnaku
Lugejakiri
12. oktoober 2021, 20:21

Lugejakiri | Higihaisust tüdinenud naine: „Emad, õpetage oma pojad pesema!“ (15)

Naine leiab, et kodudes tuleks suuremat tähelepanu pöörata hügieenitoimingute harjutamisele. Kas sind on poes või ühistranspordis häirinud higihais?

„Bussis sõites mööduvad teismelised poisid, kelle higilõhn tahab läbi nende jopedega terve bussi lämmatada. Poes seisan järjekorras ehitajate sabas, kellel küljes tugev higilõhn. Kontoris möödub minust meeskolleeg, kelle lähenedes kõik asjalikud ja liikumises end näitavad, et mitte temaga pikemalt vestlema jääda. Mis nende meestega lahti on? Miks nad end ei pese või arstilt abi ei otsi?” kurdab oma kirjas Ene.

„Tõenäoliselt ei muutu need mehes täiskasvanuna lohakaks ja laisaks. Ma ei usu, et mingist vanusest keegi loobuks pesemisest. Pigem on ikka asi selles, et juba lapsest alates ei ole pesemisele rõhku pandud,” usub Ene.

„Ma ütleks kohe otse, et kodudes on asjad käest ära. Emad, õpetage oma pojad pesema ja puhtust hindama! Lisaks haridusele on hügieeniharjumused need, mis tõstavad meeste väärtust naiste silmis. Ma usun, et iga normaalne naine on selle mõttega nõus. Ma emana ei kujuta küll ette, et mõni pesemata tüüp tulevikus end mu tütre külje alla üritab suruda. Ei iial! Ja kui vaja, siis õpetan ise ta pesema ja hügieeni eest hoolitsema. Kui vaja, siis tuleks koolis ka sellest juba rääkida ja suunata,” pakub naine.

„Oled vaene või rikas, aga ole puhas! Nagu need saated, millega televiisoris inimesi abistatakse. Ma alati imestan, et võid ju vaene olla, aga vana räbala ja vee leiad ikka, et toa saaksid puhtaks küürida. Aga ei! Enamasti ollakse räpakad ja puhtusest ei hoolita. Kurb, lihtsalt kurb vaadata. Mida seda korterit ilusaks teha, kui inimesed ei oska ikka seda puhtust ka hiljem hoida. Nii ei aita noorte ja juba vanemate meeste puhul ka kallid rõivad ja lõhnaõlid, kui ikka korralikult pesemas ei käida,” on Ene veendunud.