Sisuturundus
27. september 2021, 09:00

Personaaltreener: inimesed teevad jõusaalis tühja tööd ega tea, kuidas tulemusi saavutada

Kas ka sina oled üks neist, kes rassib aktiivselt jõusaalis, kuid rahuldavat tulemust pole saavutanud? Ehk on põhjus selles, et teed midagi valesti? Siinkohal võib olla abi isiklikust personaaltreenerist.

Enamikel inimestel on mingi eesmärk või põhjus, miks trennis käiakse või jõusaaliga liitutakse. Tavaliselt loodetakse saada soovitud tulemust – olgu selleks kaalulangetus, lihasmassi areng, lihtsalt parema vormi saavutamine või hoopis tervislikud põhjused.

Tihti pole alustajatel treenijatel aga selge, millised harjutused, kui palju või milline trennikava neile soovitud tulemused tagaks. „Kuna jõusaali minnes pole kindlat plaani, siis veedetakse oma tunnike ühelt masinale teisele liikumisega, ilma kindla süsteemita. Mõnikord isegi ei jõuta masinate või jõuharjutusteni ning eeldatakse, et parim meetod on rasvapõletus mõnel kardioseadmel,“ märgib Summerfiti personaaltreener Kreete Suvi, kes tegutseb ka Golden Clubis ja Via Fitness spordiklubis.

Põhjustest, miks jõusaalis treenides alla ei võta

Paraku on levinud valed jõusaaliga seotud uskumused – paljud naised arvavad, et rasvaprotsendi langetamiseks ning „toonuses” keha saavutamiseks tuleb teha erinevaid rasvapõletuse treeninguid väikeste raskustega. „Kardetakse, et suuremate raskustega jõutreening teeb mehelikuks ja kasvatab automaatselt suured lihased. Kui lahti selgitan, siis tegelikult see „toonuses“ keha, mida paljud naised soovivad, koosneb sisuliselt treenitud lihasmassist, mis on nähtav tänu piisavalt madalale keha rasvaprotsendile,“ räägib asjatundja ning kinnitab: „Korraliku areneva jõutrenniga on võimalik treenida endale ilus kehakuju, visuaalselt peenem piht ja naiselikud kurvid. Areng on nende enda keha proportsioonidele vastav. Kui eesmärgiks on keha rasvaprotsendi või kehakaalu langetus, siis jõutrennile lisaks on väga oluline ka õige toitumine.“

Arvatakse sedagi, et nutikam on treenida pikemalt ja tihedamalt. Tegelikkuses hakkab pikematel kui pooleteise tunnistel trennidel kasutegur alla käima. Parim trenniperiood on 45 minutit kui tund, jõusaali võiksid harrastajad jõuda kaks-kolm korda nädalas.

Kahjuks vähetähtsustatakse taastumise olulisust. „Trenni ajal viime lihased suutlikkuseni, aga trenni ajal lihas reaalselt ei suurene. Jah, ta läheb verd täis ja tekib see pumpefekt, kus nad visuaalselt suuremad paistavad. Lihaste tugevamaks muutumine ja areng toimub tegelikult trennivälisel ajal, kui nad taastuvad. Kvaliteetne ja piisav ööuni, treeningut toetav toitumine ja stressi haldamine on sama olulised nagu trenn ise,“ toonitab Kreete.

Ta nendib, et tihti pole inimesed piisavalt kannatlikud ning oodatakse kiireid tulemusi. „Kes juba on saavutanud muljetavaldava ja heas vormis treenitud keha, on tegelenud sellega järjepidevalt aastaid. Ole kannatlik – naudi protsessi ja inspireerivat teekonda enda unistuste keha suunas. Naudi seda vaimset kasvu. Trennide ajaks võta end kokku ja mõtle, et tulemuste saavutamiseks on vaja reaalselt vaeva näha. Sulle lihtsalt ei anta ilusat vormis keha, pead selle ise välja teenima. See pole lihtne, aga ei peagi olema – see on midagi, mis võib muuta kogu su ellusuhtumist palju ägedamaks. Kui sa tead, et saad hakkama jõusaalis ja päriselt teed vajaliku töö ära, siis kandub see üle ka teistesse eluaspektidesse,“ kõneleb Kreete.

Üks suurimaid põhjuseid jõusaalis ebaõnnestumisel on aga süsteemsuse puudumine. „Lihtsalt trennis käimine on ka väga okei, aga kui eesmärk on nädalate raames tulemusi näha, siis muutub trennikava väga oluliseks,“ lausub personaaltreener ja toob huvitava paralleeli: „Näiteks tahad autoga õhtul restorani sõita, aga ei tea täpselt, kuidas sinna jõuda. Sa otsustad lihtsalt proovida ja sõita seni, kuni kohale jõuad. Sel viisil võid tervele linnale ringi peale teha, aga kohale ikka ei pääse. Kui oleksid kohe alguses mõne sõidurakenduse sisse lülitanud ja kindla plaani järgi tegutsenud, oleks tulemus kiirem ja parem.“

Personaaltreener suunab ja motiveerib

Kui kehakaal jõusaalis rassides ei vähene, kipub motivatsioon kaduma. Ka siin on personaaltreener abiks. „Personaaltreener tagab, et inimene veedab oma aja õigete harjutuste tegemisel ja tal on sobiv varustus. Samuti koostame sinu vajadustele, eesmärkidele ja võimetele vastava personaalse treeningprogrammi. Paneme paika lühemad ja pikaajalisemad realistlikud eesmärgid. Teame, kust alustada ja kuidas luua alus nõudlikumate harjutuste jaoks. Teame, mida parandada ja millal puhata. Jälgime su teekonda ja peame arvestust arengu üle,“ loetleb Kreete.

Kui tulemusi on näha, tekib omakorda motivatsioon ja treenimisest saab nauding. „Mis võib olla parem tundest, et lähed saali ja saad reaalselt oma tulemused, mille pärast vaeva nägid. Kui trenn on saanud harjumuspäraseks osaks päevast, siis on kindel, et inimene on teinud väga suure teene oma üleüldise tervise hüvanguks,“ kinnitab ta.

Personaaltreeningu ajal on sul treeneri kogu tähelepanu – treener märkab, suunab, motiveerib ja on lihtsalt toreda kaaslase rollis. „Minu eesmärk on treening inimese jaoks tõeliselt lahedaks ja inspireerivaks kogemuseks teha – jah, trennis tuleb ka pingutada, aga oskame seda teha nii, et protsess oleks võimalikult nauditav,“ selgitab naine.

Kui inimene on pärast tööpäeva stressis, püüab personaaltreener olla mitteametlik terapeut – eesmärgiks on teha nii, et trennist lahkudes valdaks mõnus rahulolutunne. „Paljud treenerid on nagu coachid. Nad aitavad peale harjutuste veel elustiililiste faktoritega, mis trennivälisel ajal tulemusi mõjutavad – näiteks taastumise ja toitumisega seotud teemad,“ osutab Kreete.

Kui inimene teab, et tal on kindel trennikava ja tugiisik (keda usaldab ja kes alati olemas), siis on palju lihtsam kogu protsessis end enesekinda ja rahulolevana tunda.

Kuidas leida see õige personaaltreener?

Mõne inimesega klapid iseenesest mõistetavalt paremini kui teistega – kuidas leida endale see õige personaaltreener? Kreete nendib, et pole ühest vastust. Personaaltreeneri valimine on nagu sõbra leidmine, sa kas klapid temaga või mitte. Näiteks tema ise pakub enne trennide algust konsultatsiooni, mille käigus on kergem aimdust saada, kuidas koostöö sujuks.

Tõsiasi on ka see, et personaaltreeneri palkamisega seoses on mitmeid muresid. Näiteks kardetakse, et ei saada hakkama ja treener paneb kohe üliraskeid harjutusi tegema. „Tegelikult iga pühendunud ja professionaalne treener tahab, et sina naudiksid trenni ja teeb sulle jõukohase motiveeriva kava. Treenerid selgitavad kõike väga arusaadavalt ja peale esimest korda tunned end palju enesekindlamalt,“ ütleb ta.

Üheks levinud hirmuks on ka see, et personaaltreeneri palkamine on liiga kallis. „Arvatakse, et see on ainult jõukatele. Inimesed lihtsalt ei tea, millist väärtust ja teadmisi personaaltreener neile tuua saab. Isegi ühest-kahest treeningust piisab, et paljudele olulistele küsimustele tõenduspõhise vastuse saaks ning koguksid jõusaali masinate kasutamisest baasteadmisi,“ räägib Kreete.

Kuna aeg on meie kõige kallim vara, tagab personaaltreener, et see ei läheks tühja ning saaksid sellest maksimumi võtta.

Sügisel uuesti trenni!

Kuna sügis on uute alguste aeg, siis võiks just nüüd olla õige hetk naasta jõusaali ning enda keha taas käsile võtta.

„Kindlasti soovitan alustada tasapisi. Üks suurimaid komistuskivisid on suure hooga alustamine ja endale kohe liiga suurte nõudmiste esitamine. Alustatakse suure hurraaga neli-viis korda nädalas treenimist, liitutakse mõne ekstreemse väljakutsega, hakatakse järsku iga päev jooksmas käima või jäika dieeti jälgima. Kui nähakse, et sellest ei suudeta 100% kinni pidada, arvatakse, et see kõik on nende jaoks liiga raske ja nad ei suuda hetkel seda teha,“ jutustab Kreete, kes soovitab teha algust kahe-kolme trenniga nädalas. Ta annab ka nõu, kuidas end distsiplineerida: „Planeeri oma kalendrisse päevad ja kellaajad, mil trenni lähed, pane eelmisel õhtul valmis trennikott ja pea oma lubadusest kinni. Alguses on vaja veidi tahtejõudu, aga pärast paari kuud treenimist ja harjumuse kujunemist muutub kõik lihtsamaks ja nii võib trennist kujuneda mingis mõttes hea sõltuvus. Nii hakkavad paistma ka tulemused!“

„Kogu treeningu ja toitumise jälgimise põhimõte on tekitada omale elukestvad jätkusuutlikud harjumused soovitud keha saavutamiseks ja hoidmiseks. Meie kehakoostis ja vorm peegeldub alati selles, millised on me pikaajalised harjumused ja elustiili valikud. Mitte selles, milliseid lühiajalisi pingutusi piiratud aja jooksul teeme,“ rõhutab ta.

„Kui sa ootad õiget aega trenniga alguse tegemiseks, siis tea, et tegelikult õiget aega pole. Lihtsalt alusta! Mida rohkem asju edasi lükatakse, seda väiksema tõenäosusega üldse alustatakse,“ leiab Kreete. Kui sa aga pole kindel, kuidas pihta hakata, siis võta endale hea personaaltreener. „Tema aitab teha esimesed sammud, näitab, kuidas oma aega mõistlikult kasutada ja mil moel soovitud tulemused ära teha.“

Kas ka sina soovid alustada kaalulangetuse ja ilusa keha saavutamise teekonda? Võta Kreetega ühendust e-mailil [email protected] ning loomulikult vaata kodulehele www.summerfit.ee!