VÄIKESED AVASTAJAD: Ka Aigari enda lapsed teevad kogu aeg katseid ja püüavad aru saada, mismoodi maailm töötab.

Foto: Eve Joosing
Inimesed
23. september 2021, 06:00

Aigar Vaigu: „Väikese rahvana ei ole meil muud valikut kui olla tark. Kui me seda ei ole ega taha olla, võime selle peo siin ära lõpetada.“

Riiklikult tunnustatud teaduse populariseerija Aigar Vaigu teab hästi, et just laste haridus on see, mis meile kõigile helgema tuleviku tagab.

Telesaatest „Rakett 69“ avalikkusele tuntuks saanud Aigar Vaigu (36) sügavam huvi füüsika vastu sai alguse 5.–6. klassis. Toona sattus poisile pihku Jakov Perelmani raamat „Huvitav füüsika“, kus autor räägib peamiselt klassikalisest mehaanikast Jules Verne’i teoste abil. „Näiteks tuleb juttu sellest, kuidas toimuks reis kahurikuulis – kuidas seal siis olla oleks, missugust kiirendust seal kogetakse või kui suur peaks olema kahur, millega inimesed lendu saata,“ meenutab mees, et see oli tol hetkel väga põnev lugemine. „Minu jaoks sidus see raamat füüsika päris maailmaga. Ennekõike olen siiski tänulik vanematele, kes ei lämmatanud minus huvi loodusteaduste vastu, kes lasid mul küsida nii palju miks-küsimusi ja viitsisid neile ka vastata,“ mõtiskleb ta. „Ja mis kõige olulisem, nad julgesid ausalt vastata. Lapsevanematena püüame sageli oma lapsi maailma ja tõe eest kaitsta, tehes sellega neile tegelikult liiga,“ arvab mees ja asub selgitama.

Edasi lugemiseks: