Foto: Terttu Jazepov
Kultuur
18. september 2021, 12:00

LUGEMISSOOVITUS | Irooniline mõrvamüsteerium, milles Tõeliste Mõrvade Klubi seisab silmitsi liikmete surmadega

Tore uudis kõigile, kellele lihtsad ja ladusad mõrvamüsteeriumid huvi pakuvad – Eesti raamatulettidel on vana hea Sherlock Holmesi ja Hercule Poirot’ kõrval uus tegija – Aurora Teagarden. Tõeliste Mõrvade Klubi liikmena peab ta hakkama lahendama oma kaasliikmete mõrvu, mis osutub keeruliseks, kuna keegi üritab ellujäänuid mõrvades süüdi lavastada.

Raamatu „Tõelised mõrvad“ (Varrak, 2021) autor on Charlaine Harris, kes on peamiselt tuntud HBO vampiiridest rääkiva telesarja „True Blood“ põhjal. Nüüd aga pakub ta lugejatele pinget läbi raamatukoguhoidja Aurora Teagardeni elu. Naise elu põnevaim fakt on tõenäoliselt see, et ta on koos kaaslinlastega asutanud Tõeliste Mõrvade Klubi, kus kogutakse infot ja arutatakse juba kunagi toimunud mõrvade üle, mille tapjaid pole siiani leitud. Omakeskis tapjate üle arutamine on tore seni, kuni ühel õhtul leiab Aurora ühe nende liikme, Mamie, surnuna. Kuna naine on mõrvatud täpselt samamoodi nagu tol õhtul arutluse alla tulema pidanud mõrvamüsteeriumi esimene ohver, on kohe selge, et see pidi olema keegi nende klubist. Kuna see ei jää ainsaks mõrvaks ega mõrvakatseks, tuleb klubiliikmetel ja politseil kiirelt tegutseda.

„Tõelised mõrvad“ on ideaalne raamat lugejatele, kellele meeldivad mõrvalood, kuhu on segatud ka veidi romanssi ja argielu ning mis ei nõua väga palju süvenemist. Poirot’le omaseid pikki kirjeldusi ja analüüse pole sellest raamatust oodata, pigem jõutakse asjani võrdlemisi ruttu. Millest mul on isegi veidikene kahju – ootamatuid pöördeid oleks võinud rohkem olla, sest lõpptulemuseni jõudmisel puudus igasugune närvikõdi. Küll aga oli teose pluss, et esimene mõrv toimus juba alguses, mis ei lasknud raamatut käest panna enne, kui lugu sai lahendatud.