Riia linnakanali kaldal asuvast pilkupüüdvast ja populaarsest kunagisele linnapeale J. Armitsteadile pühendatud skulptuurist saab samuti Regio kirjastatud Läti reisijuhist lugeda.

Foto: Silja Paavle
Kultuur
8. september 2021, 20:29

LUGEMISSOOVITUS | Läti reisijuht on tulvil parimaid nõuandeid. Kuid mitte ainult.

Koroonaajaga kaasnevad reisipiirangud on tekitanud eestlastes suurema huvi seni teenimatult varjus olnud lõunanaabrite vastu. Nüüdsest tasub elamuste kogemiseks kaasa võtta siinkandis viimasel ajal ilmunutest põhjalikuim reisijuht. Kui ei ole just huvi minna lihtsalt kogema tunnet, et oled välismaal.

Õigupoolest on Läti reisijuht, mille ilmutas Regio koostöös Läti kaardikirjastusega Jana seta, põhjalikuim läti reisijuht pärast 1930. aastat. Suure Läti fännina olen seda riiki avastanud juba mitmeid aastaid ning täpselt millestki sellisest puudust tundnud.

Kui seni olen infot meelepäraste objektide kohta hankinud kas kohalikest turismiinfopunktidest või internetist, siis tänavu kandsin reisijuhti katsetamise eesmärgil kaasas kolmel retkel Lätti. Kaks neist olid põgusamad autotripid, üks aga pea kahenädalane rattamatk Zemgales ja Kurzemes.

Põhjalik sissevaade

Kui päris ausalt tunnistada, siis Läti reisijuhist sai minu kaaslane ühel hommikul enne lõunanaabrite juurde suundumist ning esmapilgul olin veidi pettunud. Militaarpärandi huvilisena oli sel päeval plaanis just paari sõja- ning okupatsiooniajalooga seotud objekti külastamine ning neid sellest reisijuhist ei leidnud.

Aga juba õhtul koju jõudes hakkasin reisijuhti lähemalt uurima ning sattusin sellest vaimustusse. Sest see pole üksnes mitte reisijuht, mis suunab ühe põneva objekti juurest teiseni, vaid põhjalik sissevaade Läti kultuuri ning seda nii ajaloolisest kui tänapäevasest vaatenurgast lähtuvalt. Mis võiks olla veel paremad kaaslased ühe maa avastamisel, kui seda on just samal ajahetkel sündinud soovitused!

Ehk kui on vähegi soov lähemalt teada saada lõunanaabrite traditsioonidest, arhitektuurist, toidust, napsudest, kirjandusest, aiandusest, disainist, loodusest ja veel paljust muust, on see reisijuht igati omal kohal. 19 erinevat autorit on teemad kirja pannud põnevalt ning kaasahaaravalt ning pakuvad palju avastamis- ja ka äratundmisrõõmu neilegi, kellel Lätiga soojemad suhted.

Raamat pole kummist

Ühtlasi andsin endale aru, et kuigi Läti on põnev maa, ei ole raamat kummist ning sinna tuli teha valik soovitatavate objektide kohta. Läti reisijuhi teises pooles pakutaksegi põhjalikuma tutvustusega välja 250 reisisihtkohta üle kogu Läti. Hõlbustamaks kohalejõudmist, on kõigi objektide kohta lisatud ka koordinaadid ja lätikeelne nimi. Raamatuga on kaasas Läti voldikkaart, kus on peal kõik raamatus viidatud objektid.

Kirjapandut tasub lugeda hoolega, sest need võivad anda infot ümbruskonna kohta ka laiemalt. Näiteks populaarsesest J. Armitsteadile pühendatud skulptuurist Riia linnakanali kaldal sai lugeda hoopis Läti Rahvusooperile ja -balletile pühendatud lõigust.

Juba sel esimesel õhtul koos reisijuhiga mõistsin, et tegelikult võikski iga Lätit süvitsi avastaja – ja selle teose autorid seda kahtlemata on – kirjutada erinevatel reisijuhis käsitletud teemadel ning rohkemgi veel. Ja isegi siis, kui teha katse ning lasta igaühel teha ülestähendusi ühel ja samal teemal, oleks iga autori artikkel just tema enda nägu. Nii on ka minu Lätil selle raamatuga mõneti sarnane, kuid samas ka täiesti erinev ilme. Ja see on tore, sest nad täiendavad teineteist ning pakuvad võimalusi veelgi elamusrohkemateks retkedeks. Seda enam, et tubli pool raamatus kirjeldatut vajab veel avastamist.

Ilus eesti keel

Nii olen järgmistel Läti külastustel kandnud raamatut endaga kaasas ning just tänu sellele avastanud raamatu emakeelsel toetusel mitmeid põnevaid objekte. Nii rattamatkal, kus raamat küll oma mahukuse tõttu pagasit veidi raskemaks muutis, kui ka põgusal külaskäigul Riiga. Võimalik ilusas eesti keeles infot omandada on tänapäeval väärtus omaette.

Üks on kindel: raamatusse on koondatud parim, mis Lätil meile pakkuda on. Ning kui see on läbitud või huvi mõne teema vastu süvitsi, on võimalik lisainfot juurde otsida. Nagu mina seda teen.

Igatahes soovitan Läti reisijuhti kõigile, kel vähegi plaanis üle piiri lõunasse sõita ning loodan, et nii see käepärane ja põhjalik reisijuht innustab eestlasi omakorda veelgi enam Lätit avastama.