Lugejakiri

Lugejakiri | Kadunud kombed ja tavad: kas sina sulged surnuaias enda järel värava? (6)

LISA KOMMENTAAR

Reilika14. september 2021, 11:49
Minu vanaema õpetas mind, et surnuaiale minnes jäta värav pisut lahti, aga pärast koju minnes pane enda järel alati kinni.Vb.inimesed pole kommetes päris kindlad ja õigem tundub igaks juhuks lahti jätta, mine tea. Surnuaiast mitte midagi koju ei tooda tagasi/ päriseks, kui ainult lilli, mida on üle talve vaja hoida või pinki, mis vajab hooldust.
Kas keegi teab miks on surnuaias nii värav kui ka trepp üle surnuaia müüri otse värava kõrval.Kas el14. september 2021, 06:18
Mnjah13. september 2021, 10:13
Nii on. Ja lastele võiks ka seletada,et surnuaial ei karjuta ja ei joosta ringi. Neid pile üldse sinna kaasa vaja võtta seni kuni ei mõista ,mis koht see on ja kuidas tuleb käituda. Enda järelt panen alati värava kinni. Las sealsed asukad olla seal ja elavad teevad omi asju.
vanaema ütles12. september 2021, 21:59
Surnuaialt ei tohi midagi koju kaasa viia (vanad lillepotid, küünlaalused, pärja lindid jne). Vanaema ütles, et alati tuleb minna, kui surnuaia värav on kolmest osast koosnev, vasakpoolsest või parempoolsest väravast. Keskelt viiakse surnuid.
munk (μοναχός)11. september 2021, 11:31
Kui lähed, jäta värav lahti, kui tuled ja oled viimane, pane värav kinni sest viimane sulgeb värava.
Kiki11. september 2021, 21:06
Ma tean pigem, et õhtul viimane sulgeb mitte päeva jooksul kinni-lahti kogu aeg. Ehk kui aeg hiline ja teisi inimesi ei paista rohkem surnuaias olevat siis pannakse kinni.