Foto: Istockphoto
Ilu ja mood
13. september 2021, 10:25

NAHA TERVIS ALGAB SEESTPOOLT! Väekad õlid aitavad sellele kaasa!

Esmapilgul võib ehk tunduda, et õlid ja nahahooldus ei käi kokku. Tegelikult võivad nimelt õlid paljude murede korral teha imet – tuhmi naha tervislikult särama lüüa või juuksed kasvama panna! 

Õli pressitakse seemnetest, pähklitest või viljadest ehk sealt, kus taimede elujõud on kõige suurem. „Seega on ka kasu meie kehale kõige tõhusam,“ ütleb Biomarketi tervise- ja iluvaldkonna juht Ireen Reilandt. „Kvaliteetsed taimsed õlid on organismile arusaadavad, see tähendab kergesti omastatavad tänu rasvhapete struktuuri sarnasusele. Õlid toidavad nahka vitamiinide ja antioksüdantidega, parandavad kaitsevõimet, toetavad niiskustasakaalu ja kiirendavad taastumist.“ 

Taimsetel õlidel on erinev rasvhapete struktuur ja toitainesisaldus, mida võib näha juba nahale kandes – mõni imendub kiiresti, teine on viskoossem ja aeglasem. „Igal juhul tasub meeles pidada, et niiskele nahale ja juustele kantud õli imendub vaevata,“ märgib Reilandt.

Niisutava toime kõrval suudavad puhtad taimsed õlid leevendada kuiva ja tundliku naha ärritusnähte. „Eriti hästi toimivad meisterlikult kombineeritud õlisegud. Näiteks on Dr. Hauschka Med sarja toodetes avokaado-, mandli-, seesami-, jojoobi- ja unimagunaõlid ning shea-või valitud selliselt, et ühed pakuvad kiiret leevendust, teised pikaajalist toimet. Tänu sellele on see sari tõhus atoopilise dermatiidiga kimpus olevale ülikuivale, ketendavale ja sügelevale nahale.”

Rasuse naha korral õli soovitada tundub ehk kummaline. „Aga see tõesti toimib, kui valida  spetsiaalselt aprikoosiseemne-, magusmandli-, maapähkli- või jojoobiõliga toode,“ ütleb Reilandt. 

Paljudel õlidel on antibakteriaalsed ja põletikulisi protsesse leevendavad omadused. „Näiteks saialilleõlil on rahvatarkusest teada-tuntud põletikuvastane, haavade ja lamatiste paranemist soodustav toime,“ toob Reilandt esile.

Avokaadoõlis leidub rikkalikult antioksüdante ja E-vitamiini, mistõttu on see suurepärane vananemise vastu. 

Hea antioksüdant, mis lükkab edasi vananemisilminguid, on ka makadaamiaõli, mis tootmise keerukuse tõttu on üks maailma kallimaid. 

Argaaniaõli ehk Maroko vedel kuld ergutab rakkude uuenemist ja sobib vananevale nahale või ekseemi ja dermatiidi korral. See on ka ideaalne juukse- ja küüneõli. 

Jojoobiõli rasvhapete koostis on nahaga väga sarnane ja toime universaalne, seepärast kasutatakse kosmeetikatoodetes laialdaselt. 

Samuti kaasatakse iluarsenalis palju kerge tekstuuriga mandliõli, mis teeb naha pehmeks ja sobib ka tundlikule ihule. See on ka võrratu massaažiõli. 

Vaarikaseemneõli pakub nahale kaitset UVA- ja UVB-kiirguse eest. 

Niiskuse talletamise võimet parandavad tõhusalt näiteks kibuvitsa- ja kookosõli ning shea-või. 

Kanepiõlil on suurepärased naha kaitsevõimet ja niiskustasakaalu hoidvad omadused, mistõttu see sobib eriti problemaatilisele nahale ja suvel päikesevanne võttes. 

Oliiviõlil on märkimisväärsed antibakteriaalsed ja seenevastased omadused, seepärast kasutatakse seda sageli kuiva ja kõõmaga kimpus peanaha korral juusekhoolduses, samuti suuhügieenitoodetes.

Reilandti enda viimase aja avastus on Egiptuse rahvameditsiinist tuntud mustköömneõli, mis sobib nii sees- kui ka välispidiselt. „Olen tutvunud muljetavaldavate uuringutulemustega, mis tõestavad mustköömneõli tõhusust välispidiselt ekseemi, akne ja psoriaasi, aga ka liigesevalude korral,” märgib Reilandt. „Sisse võttes on sellel kergelt vürtsika maitsega õlil allergiat leevendavad ja veresuhkrut langetavad omadused. Sisaldab oomega-3-rasvhappeid, on väga maitsev toitudele lisatuna.“

Ilus nahk algab seestpoolt

Reilandt on seda meelt, et nahahooldus saab alguse juba toitumisest ja elustiilist. „Rohkem, kui arvatagi oskame, kulutavad meid stress, ebapiisavalt toitaineid pakkuv menüü, unehäired ja muu elustiili puudutav,“ lisab ta. 

Õlidel on väga oluline roll selliste murede leevendamisel, sest neis leidub organismile hädavajalikke rasvhappeid. „Klientidega suheldes ja kosmeetikatoodete valikuid tehes tuleb tihti jutuks, kas menüü sisaldab piisaval määral taimseid õlisid,“ ütleb Reilandt. „Kõige rikkalikuma ja vitaalsust andvama koostisega on külmpressimise teel saadud õlid, mida sisse võttes omastuvad ained kiiresti ja toimivad hästi. Soovitan neid kasutada salatites.“

Kuna organismile hädavajalikke ja ka naha, juuste ja küünte väljanägemise seisukohast olulisi oomega-3-rasvhappeid omastame kõige paremini loomsetest allikatest, on aktuaalsed ka kala või kalaõli toidulisandina. Naha vananemise ennetamiseks kasutatakse sageli antioksüdantsete omadustega E-vitamiiniga õlisid.

„Kindlasti ei tunne me seda looduse aardelaegast veel läbinisti,“ tõdeb Reilandt. „Kuid õlide kasutamine nii nahahoolduses kui ka toidulisanditena on kiirelt arenev trend ja pidevalt lisandub ka uuringute tulemusi.“

Teinekord soovitavad kosmeetikud segada õli näokreemi sisse, millega nõustub ka Reilandt. „Talvel pakub õli koos kreemiga ka kaitset külmakraadide ja toa-õue temperatuurimuutuste eest.“

Reilandt rõhutab, et piisab vaid mõnest tilgast meelepärase toimega õlist päevakreemi sekka: „Oluline on, et õli hästi imenduks ja nahk ei jääks rasvane. Rasvane nahk on märk sellest, et õli on kas üle doseeritud või ei sobi kreemiga kokku.“

Proovida tasub ka õli baasil näopuhastustooteid – naha loomulikku kaitsebarjääri ja niiskuse tasakaalu toetades jätavad need reeglina naha väga pehmeks ja elastseks.

Ärge ajage segi mineraalõliga!

Olgugi et õlid on juba mõnda aega tuntud tegijad, on müüdid visad kaduma. Paarikümne ilumaailmas toimetatud aasta jooksul on Reilandt kuulnud arvamusi, et õlid ummistavad poore, ei sobi rasusele nahale ega passi üldse juuksehoolduseks: „Sellist tagasisidet jääb aga seda vähemaks, mida vähem kasutatakse kosmeetikas maapõue sügavusest pärit mineraalõlisid ja mida rohkem vitaalsusest pakatavat sertifitseeritud taimset materjali.“

Fossiilsete kütuste tootmisel tekkivat odavat mineraalõli kasutatakse paraku endiselt laialdaselt, sest see jätab mulje, nagu oleks nahk pehme ja niisutatud. „Tegelikkuses tekitab mineraalõli nahale kihi, mida võib võrrelda kilega. Selliste õlide suured molekulid ummistavad poore, takistades hooldavate komponentide imendumist ja jääkainete eraldumist, laskmata nahal hingata ning soodustades toksiinide ja bakterite kogunemist,“ hoiatab Babé tootejuht Hurmi Krikk. „Selle tagajärjel tekivad komedoonid ja vistrikud ning nahk muutub elutuks.“

Teatud mineraalõlid on isegi kantserogeensed ning võivad nahka ja silmalimaskesti ärritada. „Seepärast tasub vältida nahahooldustoodete koostises olevaid komponente, nagu paraffinum liquidum, vaseline, petrolatum, ozokerite, cera microcristallina, hydrogenated polyisobutene, paraffinum ja cyclomethicone,“ lisab Krikk.

Õlid näole, kehale ja juustele 

Dr. Hauschka normaliseeriv näoõli

DEGB_Gesichtsoel_18ml_ET_F39.tif

Sisaldab hinnalisi taimeõlitõmmiseid, mis annavad nahale märku toota vähem rasu. Korrapärasel kasutamisel ahendab poore,parandab põletikke ja taastab loomuliku ilu.  

18 ml, hind 20.99


Chi Luxury Black Seed Oil 

Kerge mustköömne kuivõli taastab, tugevdab ja toidab, sobides igale juuksetüübile. Võtke väike kogus peopessa ja jaotage kuivadesse või niisketesse juustele. Viimistlege nagu tavaliselt. 

15 ml, hind 3.90


The Body Shop Moringa 

Toitev kuivõli kehale muudab naha pehmeks ja niisutab sügavuti. Kuivõli ei jäta nahka rasvaseks, vaid annab terve sära. Vegantoode, sisaldab 98% looduslikke koostisosi. 

125 ml, hind 21.30


Tan-Luxe Sleep Oil

Isepruunistav õli hooldab luksuslikult. Masseerige õhtul 6–10 tilka naha sisse, vältides silmapiirkonda. Öö jooksul nahk uueneb ja omandab järgukaupa särava päevitunud jume.  

30 ml hind 43.99


Weleda Wildrose

Tõhusalt siluv roosiõli taastab näonahka ja kiirendab rakkude uuenemist, niisutab ja kaitseb varase vananemise eest. Kasutage seitsmepäevase kuurina või paar ampulli nädalas.

7 ampulli, hind 14.99


Clarins Total Cleansing Oil 

Siidise tekstuuriga meigieemaldusõli muutub veega kokkupuutel piimjaks. Õrnatoimeline kompleks rahustab ja pehmendab nahka, moringaekstrakt eemaldab saasteosakesed.

200 ml, hind 28.99