Foto: Terttu Jazepov
Kultuur
11. september 2021, 12:00

LUGEMISSOOVITUS | „Hästi elamine ei tähenda kannatuste vältimist, see tähendab kannatamist õigetel põhjustel.“

Tõenäoliselt pole palju eestlasi, kes poleks lugenud Mark Mansoni raamatut „Kuradile! Suva olemise peen kunst“. Lõpuks on eesti keeles ilmunud ka tema järgmine teos, mis annab taas lugejale jalaga tagumikku, et end kokku võtta.

Mansoni „Kõik on p*rses. Raamat lootusest“ (Rahva Raamat, 2021) on heaks teejuhiks, kui soovid veidi süveneda maailmas valitsevatesse probleemidesse ning mõista, kust ja miks on need alguse saanud. Mark Mansoni kirjutamisstiil on endiselt ladus, otsekohene ja humoorikas, olgugi et teema on tegelikult tõsine – ette võetakse peaaegu kõik valdkonnad, alustades meelelahutusest ja lõpetades poliitikaga.

Autor kirjutab: „Õnne otsimine on mürgine väärtus, mis on kaua aega meie kultuuri defineerinud. See on asjatu ja eksitav. Hästi elamine ei tähenda kannatuste vältimist; see tähendab kannatamist õigetel põhjustel. Sest kui me oleme sunnitud juba pelgalt eksisteerimise pärast kannatama, siis võiksime ju õppida hästi kannatama.“ (lk 182)

Võrreldes tema esimese menukiga pole sellest teosest lootust nii palju inspiratsiooni oodata, pigem on tegu ülevaatliku raamatuga, mis paneb lugejat (loodetavasti) rohkem tema ümber toimuva üle mõtlema. Loe ka raamatu katkendit SIIT.