Vanaema tahab elada oma kodus, aga mitte hooldekodus. Pere ei suuda talle aga vajalikku hoolt pakkuda.

Foto: Erki Pärnaku
Lugejakiri
24. august 2021, 17:05

Lugejakiri | Kuidas saada vanaema hooldekodusse, kui ta ise sinna minna ei taha?! (30)

Pere ei saa nõusse 80aastast vanaema, kes keeldub hooldekodusse minemast. Üksinda elamine ei olevat memmele aga enam ohutu.

„Vanaema on 80aastane ja mõistus on muidu selge, aga unustab asju. Jätab pliidi sisse, tuled põlema, ukse lahti, unustab süüa ja piisavalt vett juua. Me kõik elame eemal ja keegi ei saa tervet ööpäeva tema juures veeta,” selgitab Merike.

Merikese ema saab peagi 60aastaseks, kuid ka tema tervis ei olevat piisavalt hea, et enda ema eest hoolitseda.

„Ema käib veel tööl, aga ta tervisele on raske füüsiline koormus juba jälje jätnud. Ma saan täitsa aru, et ta ei jaksa igapäevaselt veel enda ema juurde joosta toitu tegema ja koristama. Ja see ei aita ju ka juhul, kui vanaema pliidi sisse unustab. Nii võime temast üldse ilma jääda. Või kui ta komistab ja kukub kuhugi. Pole ju ka võimatu, et ta olukord võib halveneda ja ta tänavale ekslema läheb. Ma ei taha sellele mõeldagi. Oleme üritanud sugulastega seda kõike vanaemale selgitada, aga ta raiub kindlalt vastu, et tema oma kodust lahkuda ei kavatse. Ütles, et on nõus pigem nälga surema või surnuks kukkuma, aga hooldekodusse ei taha minna. Me pakkusime, et käime koos temaga neid vaatamas, aga ta pelgab, et heidame ta esimesest uksest sisse ja jätamegi sinna. Nii ei oleks! Samas on hetki, mil ta ise ütleb, et kahekorruseline maja on talle ikka liig. Teisel korrusel ta enam ei käi. Jalad ei kuula ju ka alati nii hästi enam sõna,” selgitab Merike muret vanaema pärast.

„Praegu aitame tal niigi maksta makse. Kui ta oleks hooldekodus, siis oleks tal abilisi rohkem, kuid lisaks saaksime maja anda üürile, et maksta hooldekodu eest nõutavat summat. Nii ei seisaks ka maja tühjana ega kaotaks oma väärtust. Ja vanaemal oleks soe koht, kus ta saaks seltsi ja süüa,” usub Merike.

Pere on pöördunud ka sotsiaaltöötaja poole, et vanaemale vajalikku abi saada.

„Ega neil muid lahendusi pole, kui soovitavad perearstiga ühendust võtta ja vanaema teovõimetuks kuulutada. Et on ohtlik iseendale. Aga mõistus vanaemal enamasti väga selge, kuid lihtsalt unustab. Ei aja niisama segast juttu ega midagi. Meie kõigi sünnipäevad on märkmikus ja alati soovib neil päevadel õnne. Kuidagi julm tundub vanaemale sellisel viisil selgeks teha, et ta peab hooldekodusse minema. Selle aasta ehk ema saab aktiivsemalt sekkuda ja aidata, aga järgmisel aastal ei jää meil ehk midagi üle, sest ema läheb ka põlveliigese operatsioonile. Siis vajab ta ju ise rohkem abi ja ei saa kellegi teise eest üldse hoolitseda. Väga raske olukord meil praegu…”