Ida-Slaavi kultuurile pühendatud Viru Folk toimus 6.-8.08.2021 Käsmus.

Foto: Silja Paavle
Kultuur
10. august 2021, 13:32

GALERII | Naisteleht Viru Folgil: uhkelt muusikapeolt saadud elamused helisevad päevi hiljemgi

Ilmselgelt festivali ajaloo üks keerulisemaid Viru Folke on selja taha jäänud. Kuid ei korraldamisraskused, väljakutseterohke ilm ega ka keerulised osalemisreeglid ei suutnud kahandada põhjamaiselt muusikapeolt saadud elamust, mis heliseb hinges veel päevi pärast festivaligi.

Praegusel keerulisel ajal paneb iga suurem üritus korraldajad proovile. Kuuldavasti ka Viru Folgi meeskonna – veel viimasel minutil tuli teha ümberkorraldusi Ida-Slaavi kultuurile pühendatud festivalikavas, sest üks või teine piiritagune bänd ei pääsenud koroonapandeemia tõttu Eestisse. Kuid meeskonna kiituseks tuleb öelda, et kuigi ühe või teise bändi fännid võisid oma lemmikute mittesaabumise tõttu veidi tusatseda, üleüldised korraldusraskused publikut ei puudutanud.

Või kui, siis ainult kohustus vaktsineerimispass enne käepaela hankimist ette näidata (või teha samas koroonatest), kuid ilmselgelt aduti selle tegevuse olulisust meie kõigi turvalisuse huvides. Erilist kiitust väärib veel ka vaktsineerimisbussi toomine Käsmu.

Küll aga pani muusikasõbrad proovile ilm, mis nii reedel kui laupäeval kostitas tormituulte ja vihmaga. Aga eks iga folgiline teab, et kui ikkagi on kange tahtmine muusikaelamust saada, ei sega seda ei ussi- ega püssirohi.

Erinevalt varasematest aastatest ei olnud kapteniküla tänavatel tänavu suuremat trügimist ning festivalikülastaja seisukohast oli see vägagi hea, sest tekitas veelgi sellise intiimse sündmuse tunde. Ka ei olnud erinevate kontserdite vahel väga suurt konkurentsi, mistap kohaletulnud liikusid vandeseltslaslikult ühest kontserdipaigast teise ning loodetavasti esinejad rõõmustasid lavalt paistnud rahvamassi üle.

Ning kuigi sel aastal jõudsin Käsmu alles teise päeva ehk laupäeva õhtupoolikuks, sain kohalviibitud aja jooksul osa vägagi muljetavaldavatest esinemistest.

Karksi-Nuia Muusikakooli projektina alguse saanud Lõõtsavägilased nakatasid oma energiaga nii, et kontserti kuulates ei olnud lihtsalt võimalik istuda.

Vene Draamateatri näitleja Aleksander Ivaškevits võlus suurepärase lauluoskusega ning viis filmidest tuttavaid meloodiaid esitades kuulajate mõtted uitama nostalgiaradadele. Uhke stepptants oli kõigele veel krooniks.

Moonaküla Muusikakiirabi peaks kuuluma praegusel keerulisel ajal meie kõigi kodusesse esmaabikappi – Rakvere meeste lustlik kava tõi naeratuse näole igale inimesele ning paneb muhelema veel päevi hiljemgi.

Kiievi Etno Trio pakkus eelnevale energiasüstile veidi mõtlikumat olemist esitades ukraina laule uutes vormides. Põnevad olid kasutatud puhkpillid ning ka ukraina viled, torupillid, okraoon, duduk ning paljud teised muusikariistad.

Svjata Vatra pakkus suurejoonelise muusikaelamuse ka neile, kes ansambli esinemist bändi 15. tegutsemisaasta jooksul ohtralt näinud. Energiapommist Ruslan Rrochynskyi ülesastumisele lisas tasakaalukamat nauditavat vürtsi tema tütar Rute. Ning kõige krooniks eestis elavate Ukraina vanaemade folklooriansambel Žurba. Nagu ikka andekate muusikute puhul – kõike võib ette valmistada, kuid päris kontsert sünnib alles kohapeal. Nii üllatati kõiki kohaletulnuid Ruslani koolivendadest koosneva Kiievi Etno Trio lavalesaabumisega ning tulemuseks oli tõeliselt võimas muusikamöll, mis pani väärika punkti eesti ja ukraina muusikute sõpruse 15. sünnipäevale.

Laupäeva öö lõpetas imeväheste vahenditega nauditavat muusikat tegev ansambel Puuluup. Nende kontserdi naljad ning lustlikud palad pikendasid kohaletulnute eluiga päris kindlasti mõne aasta jagu. Põnev on teada sedagi, et ehk just Puuluubi „Kasekesed“ panidki slaavi aasta idee festivali peakorraldaja Peep Veedla peas idanema. Vähemalt nii pakuti Viru Folgi festivali kavas.

Üsna viimasel hetkel tänavuse festivali kavva lisatud Metsatöll oli silmnähtavalt oodatud ning ilmselgelt nautisid bändi esinemist lisaks fännidele ka kohaletulnud. Korduvalt Viru Folgil käinud ansambel ei olnud seal nimelt kunagi varem esinenud pühapäeval keset päeva.

Ühe armastatuma vene bändi Kino lugusid mängisid Janno Reim ja Stanislav Bulganin. Kava kiituseks oli selle kakskeelsus, kuigi Kino ja Viktor Tsoi fännide jaoks kõlavad need lood ilmselgelt venekeelselt paremini. Aga nagu peegeldus ka kohaletulnute nägudest – Tsoi loomingust ei saa kellelgi kunagi küllalt.

Nende elamuste paistel end soojendades tuleb pöidlaid pihus hoida, et aasta mööduks võimalikult kiirelt ja rahulikult. Ikka selleks, et toimuma saaks taaskordne Viru Folk, mis 2022. aastal on pühendatud naabritele ehk siis jõuab Käsmu Soome, Rootsi, Läti ja Vene muusika, filmid, kirjandus ning teater. Seda enam, et on loota, et tänavu esinemata jäänud bändid astuvad üles järgmise aasta augustis.

Naistelehe muljeid pildis vaata juuresolevast galeriist.