„Slaalom“ on film vägivallast, mille ohvriks võib end üksikuna tundes sattuda iga teismeline.

Foto: Tartuff
Kultuur
3. august 2021, 14:01

TARTUFFI FILMISOOVITUS | Südantlõhestav noore sportlase lugu puudutab mitme külje pealt

Täna Tartu Raekoja platsil linastuv film „Slaalom“ toob vaatajate ette südantlõhestava loo noorest ja andekast sportlasest. Karmidel teemadel kõnelev film võib aga tulevikus ära hoida nii mõnegi väärkohtlemisloo.

Prantsusmaa ja Belgia koostöös valminud film kõneleb 15-aastasest lootustandvast suusatajast Lyz Lopezist, kes võetakse vastu Prantsuse Alpides tegutsevasse väga rangesse spordiakadeemiasse. Tulevaste olümpialootuste treeningkeskuses juhatab vägesid endine suusaäss Fred, kelle peamine meetod on psühholoogiline vägivald. Akadeemiasse vastu võetud poisid ja tüdrukud peavad tegema peaaegu võimatut, et rahuldada treeneri tulemustejanu. Kui Fred palub Lyzil end tema kabinetis rasvaprotsendi mõõtmiseks lahti riietuda, hakkab tüdrukule tunduma, et peale tulemuste tahab Fred veel muudki näha.

Et treener tundub ajuti olevat ainus, kes Lyzi usub, tema saavutusi tunnustab ja teda üldse tähele paneb, pole ka ime, et piiga naudib treeneriga koos olemist. See aitab leevendada ka tema üksindust, mida toidab ema teise linna tööleminek ning eakaaslaste kadedusest tulenev hoolimatus. On ju üsna tavaline, et endast paremaid hakatakse tõrjuma. Paraku ei oska ta elukogemuse puudumise tõttu enda eest seista siis, kui lisaks õpetussõnadele kogeb seksuaalset ärakohtlemist ja ka vägistamist.

Filmis ongi mitu erinevat liini: Lyzi suhted eakaaslastega, emaga ja ka treeneriga. Kuid käsitletud tõsist teemat ei suuda leevendada isegi Prantsuse Alpide hurmavad vaated. Selle asemel jääb kõlama olukorra tõsidus ning keerukus, mis on edasi antud ausalt ja realistlikult.

Selle filmi vaatamisest on kasu kõigil. Sest ainult nii, kui sellistel tõsistel ja ilmselgelt paljude jaoks ebamugaval teemal kõneldes on võimalik selliseid olukordi tulevikus ära hoida. Või neid tuleviku huvides päevavalgele tuua, nagu seda aeg-ajalt siingimail juhtunud on.

2020. aastal PÖFFi noorte- ja lastefilmide festivali Just Film grand prix võitnud film linastub Tartu Raekoja platsil armastusfilmide festivalil Tartuff täna kell 22.15, filmi vaatamine on tasuta.

Pärast filmi „Slaalom“ näeb kell 23.59 samas Hispaania draama „Kärgatus“, milles jõuavad vaatajate ette patriarhaalsest keskkonnast välja kasvanud kolkakülade naiste eepilised lood.

Režisöör Ainhoa Rodrígueze debüütfilmi on mõjutanud tema väikese suguvõsa juured, mis on pärit Lõuna-Hispaaniast Extremadura maakonnast. Noort naist on lummanud kolkakülade naiste eepilised lood, mis kasvavad välja ikka veel väga patriarhaalsest keskkonnast. Sageli on need üsna nukrad ja brutaalsed, kuid sealjuures ei kaota naised väärikust ega sensuaalsust. Märkimisväärseks teeb filmi see, et ta on üles võetud kohalikest daamidest (ja ka mõningatest härradest) mitteprofessionaalsete näitlejatega ning suur osa lugudest, mida sellel kuumal, öö läbi kestval ning hommikusse suubuval pidusöögil kuuleme, on väga isiklikud.

Filmi autor on asjade käigule lisanud omalt poolt sürrealistlikke detaile ning vürtsitanud seda sügavalt naiselikku keskkonda paraja annuse iroonia, müstika ja kohaliku rahvamuusika kombinatsiooniga.

„Kärgatus“ on nähtav ka veebikinos. Uuri lähemalt siit.