PÖFFi armastusfilmide festival Tartuff toimub Tartu Raekoja platsil.

Foto: Aldo Luud
Kultuur
1. august 2021, 22:00

FILMISOOVITUS: armastusfilmide festivali avab uhiuus kodumaine animafilm

Juba homme saab Tartu Raekoja platsist taas suurim Eesti vabaõhukino, sest alustab taaskordne PÖFFi armastusfilmide festival Tartuff. Sel aastal on on festivali fookuses teadus.

„Läheneme teadusele armastuse kaudu, et aidata seda populariseerida nii laste kui täiskasvanute seas,“ ütles Tartuffi juht Kristiina Reidolv. „Ühtlasi on see kummarduseks Tartule kui teaduspealinnale,“ lisas ta.

Esimest korda ajaloos avab PÖFFi armastusfilmide festivali Tartuff uhiuus kodumaine animafilm „Kood“, mis viib intrigeerivalt kokku geneetika ja rahvuskultuuri. „Meil on väga hea meel sellega alustada, sest teadus on tänavu festivali fookuses,” ütles Reidolf.

Rao ja Pauline Heidmetsa 8-minutiline eksperimentaalne animatsioon viib vaataja maailma, mida juhivad geeniahelad. „Esimene inimene oli mugav ja laisk. Tema geeniahel oli roostes. Alles surmahirm pani ta liikuma ja rooste geeniahelalt hakkas pudenema. Sinna salvestatud kood hakkas tööle. Seesama kood juhib meid ikka ja jälle tantsusammul mustreid moodustama, ikka ilusamaid ja keerukamaid, ikka suuremate ja suuremate rühmadena, kuni jõuame välja ideaalse mustrini – mõistagi on see geeniahela muster. Siit edasi on vaid üks tee: tagasi algosaks geeniahelas,” on kirjas filmi tutvustuses.

Filmi idee sai üks meie nimekamaid animafilmiautoreid Rao Heidmets tantsupeolt. „Mulje oli nii võimas, et tõi pisara silma. Tabasin end veidralt mõttelt. Seda kõike tehakse vabast tahtest, ilma tasuta, tohutu entusiasmiga. Miks? Sellel ei saa olla muud põhjust kui see, et kõik on meie geeniahelasse sisse kodeeritud. Me lihtsalt peame muusika saatel mustreid tegema. Hilisemad vestlused parimate geeniteadlastega ainult kinnitasid seda. Jäi üle valada see kunstilisse vormi ja näidata tervele maailmale, millised me seestpoolt (geenitasandil) oleme,” rääkis ta.

Avatseremooniale ja esilinastusele järgneb USA režissööri Chad Hartigani romantiline ulmefilm „Väike kala” (Little Fish), milles viirus ründab inimeste aju, kustutades mälestused. Kuid mis on armastus, kui puuduvad mälestused armastatud inimesest – neid üritab iga hinna eest elus hoida värske abielupaar, kes meenutab, jutustab ümber, puudutab, haistab ja elab uuesti läbi kõike seda, mis on olnud. Vaata filmi treilerit:

Filmiseansse täiendab seminaridest, töötubadest, esitlustest, näitustest, kontsertidest ja muudest üritustest koosnev rikkalik kõrvalprogramm. 5. ja 6. augustil leiab esimest korda aset aset ka Tartuffi suveakadeemia, mille teema on „Uued tehnoloogiad kultuuritööstuses” ja mis keskendub kultuuriloome, -vahendamise ja -tarbimise uutele tehnoloogiatele filmi, muusika, etendus- ja visuaalkunstide ning arvutimängude valdkonnas.

Teadusega otsesemalt või kaudsemalt seotud filmid ja üritused on kavas 2.–7. augustini, lähemalt uuri festivali kava kohta siit.