Foto: Pexels
Eneseareng
17. august 2022, 12:06

Tunned, et pole kontoris piisavalt produktiivne? Neli näpunäidet, kuidas ka kuumadel päevadel tööga hakkama saada

Ehkki suur kuumalaine on selleks nädalaks läbi saanud, jätkuvad palavad ja päikesepaistelised ilmad veel ka augustis, tähistades sellega üht kuumimat suve Eesti lähiajaloos. Ekspert annab nõu, kuidas suvistest ilmadest hoolimata tööd tehes produktiivsus säilitada.

Kuigi suvine puhkuste aeg võimaldab teha töörütmis pausi, jagub tööpäevi ka palavamasse perioodi, isegi kui uuringute põhjal mõjutab pikaajaline kuumus otseselt nii tööviljakust kui ka võimet planeeritud tegevusi ellu viia. Nii näiteks on Riia Tehnikaülikool välja toonud, et inimese produktiivsus väheneb juba 2% iga kraadi kohta, mis tõuseb termomeetril üle 25 °C. 

Töö jaoks kõige mugavamaks temperatuuriks arvestatakse 20–21 °C, mistõttu muutub nii kontoris kui ka mujal kuumas töökeskkonnas produktiivse töö tegemine suveperioodil äärmiselt keeruliseks, eriti juhul, kui ruumid pole varustatud konditsioneeri ega ventilaatoritega.

Tarbi piisavalt vett

Kuigi vedeliku joomise olulisus kuuma ilma korral on kõigile teada, unustatakse see sageli tiheda tööpäeva jooksul ära. Kui päevas on mõistlik juua keskmiselt 1,5–2 liitrit vett, siis suve jooksul võib seda kogust veel liitri võrra suurendada ka siis, kui kuumalaine on möödunud. Nii näiteks tasub oma tervise eest hoolitsemiseks seada sisse reegel: juua iga 15–20 minuti järel isegi, kui pole janu. Sealjuures on mõistlik vältida kofeiiniga jooke ja alkoholi, mis ei kustuta janu ning viivad vee kehast hoopis välja.

„Regulaarne vee tarbimine võib olla paljude jaoks paras väljakutse, kuid võib kujuneda lihtsamaks, kui seame endale selle kohta näiteks mõne nutiseadme abil meeldetuletused. Eriti on abiks näiteks rakendus „Water reminder“ või muu sarnane lahendus, mis meenutab vee tarbimise vajadust, kuid ei sega samal ajal muu käsil oleva töö tegemist,“ kirjeldab tehnoloogiaekspert ja Huawei koolitusjuht Jekaterina Mishina.

Tekita endale ise jahutussüsteem

Õhu kvaliteedil on oluline roll inimese produktiivsuse ja tööviljakuse mõjutamisel. Kuigi kliimaseadmed on ilmselt selle suve kõige ihaldatumad tooted nii kontorites kui ka kodudes, saab hädavajalikku õhuvahetust ja jahutussüsteemi ka ise luua. Levinuim ja tõhusaim viis selleks on näiteks tuuletõmbe tekitamine vastastikku avatavate akende abil.

Kui aga aknaid pole võimalik mingil põhjusel avada, on abiks ventilaatorid, mis aitavad õhuringlust tekitada. Sealjuures saab muuta ventilaatori lihtsa vaevaga ka jahutusseadmeks. Selleks on tarvis jääkuubikuid ja pudeliga külma vett, mis ventilaatori vastu asetatuna mõnusa külma õhuvoolu tekitavad.

Rohelised taimed ja õhu niisutusseadmed aitavad samuti hoolitseda õhu kvaliteedi eest ja seda mitte ainult kütmise tõttu kuiva õhuga talvekuudel, vaid ka suvel, sest suurema niiskuse sisaldusega õhk on hapnikurikkam ning muudab ajutegevuse produktiivsemaks.

Jälgi oma pulssi ja kehatemperatuuri muutuseid

Suvekuudel on oluline pöörata tähelepanu ka oma füüsilisele heaolule, eeskätt pulsile ja kehatemperatuurile – need võivad olla takistuseks produktiivsele tööpäevale ja anda samas märku ka tõsisematest terviseprobleemidest nagu ülekuumenemine või päikesepiste. Pulsi mõõtmise ja keha nahatemperatuuri jälgimise funktsiooniga varustatud uusima põlvkonna nutikellad tulevad siin kasuks. Uute nutikellade tehnoloogia võimaldab jälgida keha toimimist kogu päeva jooksul ega sega tööle keskendumist.

Planeeri ja ajasta tegevused temperatuuri järgi

Soojade ilmadega on tööpäevad mõistlik planeerida nii, et väljas toimuvad kohtumised leiaksid aset pigem hommikul või päeva lõpus, kui temperatuurid on madalamad. Lisaks kuumast tingitud ebamugavusele aitab see ka koosolekud produktiivsemaks muuta. Kui aga taoline planeerimine pole võimalik, tasub leida õues varjuline koht või kolida kohtumine kliimaseadmega varustatud ruumidesse.

Edasi lugemiseks: