Foto: Pexels
Suhted
21. juuli 2021, 09:00

Seitse sammu, et lahkuminekust üle saada

Lahkuminek on trauma. See on ühe või mõlema osapoole otsus, et nii ei saa enam edasi minna. Mõlemad saavad oma õppetunnid ja kogemused ning võimaluse liikuda elus edasi targemana, olles sealjuures tänulik ka partnerile, sest nüüd tead, mis on Sulle suhtes oluline. Tutvumisportaal MeetnFly jagab tuntud psühholoogi Karen Bridbordi seitset soovitust, kuidas saada üle lahkuminekust, et olla jälle sina ise.

1. Pöördu iseenda poole

Tee asju, mis on Sinu suhtes tervislikud ja heatahtlikud. Anna endale aega tunneteks, mis on Sinu sees, ja ole kannatlik – Sa tunned ennast ühel päeval paremini. Ole enda vastu armastav ja austav ning hoolitse enda eest!

2. Otsi tuge

Lähedaste ja usaldusväärsete sõpradega suhtlemine on väga oluline, sest see aitab aru saada n-ö uuest normaalsusest. Lahkuminek on inimese jaoks traumaatiline ja kindlasti saavad professionaalsed nõustajad Sind aidata, et sellest kogemusest üle saada.

●  Kui Sa ei tea, kuhu pöörduda, siis küsi soovitusi ja tuge lehelt Peaasi: https://peaasi.ee/kysi-noustajalt/

●  Kõige põhjalikum psühholoogilise abi andmebaas asub lehel lahendus.net. Sealt on võimalik abi otsida ka maakonna järgi: https://lahendus.net/database

● Lähimatest vabadest vastuvõtuaegadest saab ülevaate lehel https://www.veebiregistratuur.ee, kus on võimalik abi otsida teenuse, eriala ja piirkonna järgi ning filtreerida tasuta ja tasulisi vastuvõtte.

3. Õpi midagi uut

Nüüd on Sul rohkem aega, seega alusta uue hobiga või õpi midagi uut, näiteks võõrkeelt, joonistamist, maalimist, suusatamist, joogat või tennist – võimalusi on lõputult! Uue hobi või tegevuse õppimisel kasutame oma aju ja keha uutel viisidel. Samuti ei või kunagi teada – äkki kohtad uut sõpra või seda õiget just tänu uuele hobile!

4. Ole füüsiliselt aktiivne

Keha ja vaimu ühendus on väga oluline, seega lase oma kehal vabastada endorfiine. Trenni tegemine turgutab otseselt Sinu vaimset tervist ja näiteks kaunis looduses matkamine on väga terapeutiline.

5. Naera

Naermine on kõige parem ravim! Naermiseks on erinevaid võimalusi – vaata komöödiaid või stand-up koomikuid. Viimastel on suvel palju etendusi ja need toimuvad üle Eesti! Ümbritse ennast ka sõprade ja tuttavatega, kes Sind naerma panevad. Või miks mitte vaadata naljakaid videoid Youtube’ist – kasuta just seda varianti, mis Sulle sobib!

6. Pea päevikut

Kirjutamine aitab Sul mõtestada enda sisemisi tundeid ja läbielamisi. Kirjutamine võib olla väga kasulik ja terapeutiline, sest see aitab Sul mõista, milliseid tundeid Sa hetkel tunned. Emotsioonid on nagu merelained – nende intensiivsus võib tõusta, kuid tõusule järgneb alati ka langus. Selle protsessi mõistmine toetab Sinu emotsionaalset tasakaalu.

7. Leia võlu igapäevaelus

Sind ümbritsevad iga päev imed ja Sinu võimuses on seda märgata. Ühenda ennast viie meelega. Kõige lihtsam harjutus seda teha on näiteks jalutades mõtelda kolmele asjale, mida sa näed, mille lõhna tunned, mida saad puudutada, millel on maitse ja mida kuuled. Kui Sind on õnnistatud laste või lemmikloomadega, siis võta aega nendega mängimiseks. Nad on suurepärased teejuhid täiskasvanutele, aidates meil keskenduda ning hetkes viibida.

Sa ei ole see, kes Sa olid kümme aastat tagasi, kuid kui lubad leinaprotsessil end õpetada, tuled sellest välja tugevama ja targemana. Selle läbimine aitab Sul teada saada, kes Sa oled praegu, ja valmistab Sind ette uuesti armastama.