Foto: Pexels
Suhted
12. juuli 2021, 09:00

Just see on sõna, mida peaksid kallimaga suheldes vältima!

Kas planeerid partneriga regulaarselt kohtinguõhtuid, hindad väikseid žeste ja panete koos olles telefonid eemale, et ainult teineteisele pühenduda? Kui nii teed, siis on teie suhtel juba piisavalt hea algus. Kuid hea suhte säilitamine nõuab tööd ja kui soovid seda veelgi paremaks muuta, võiksid ekspertide sõnul pöörata tähelepanu sõnavarale, mida sa kallimaga suheldes kasutad. Terapeudid toovad välja ühe kindla sõna, mida vältida, kui soovid kallimaga head suhet.

Sõna, mida võiksid kallima poole pöördudes vältida, on „peaks“. Paariterapeut Lauren Cook ütleb, et näeb tihti, kuidas paarid langevad selle sõna lõksu. „See tuleneb nende endi sisemisest hinnangust, lisades samas ka tajutavaid hinnanguid või võrdlusi teiste paaride või ühiskonnaga laiemalt.“

Ka sõnapaar „ei peaks“ pole hea. Näiteks „Sa ei peaks nii palju aega videomängude mängimisele kulutama“ või „Sa peaksid rohkem üritama“.

Miks see sõna nii halb on?

Psühholoog Jeffrey Bernsteini sõnul tekitab sõna „peaks“ kuulmine inimeses, kellele see on mõeldud, negatiivset energiat ja võib aja jooksul mõjuda halvasti mis tahes suhetele, ent eriti paarisuhtele.

Lauren Cooki sõnul loob „peaks“ kallimate vahel ebavõrdse dünaamika. „Näiteks kui üks partner ütleb teisele, mida ta peaks tegema, paneb ta ennast juhirolli, saates samal ajal partnerile sõnumi, et ta on alam,“ selgitab ta.

Muidugi on see vaid üks väike sõna (mida me siiski kallimaga suheldes regulaarselt kasutama kipume), kuid kui tugineme sellele liiga sageli, võib see suhtes usalduse kaotada.

Mida selle asemel öelda?

Kui sa pole millegagi rahul, mida su partner teeb, ei peaks sa seda kindlasti enda sees hoidma. Selle asemel, et öelda, mida ta peaks või ei peaks tegema, soovitab dr Bernstein kasutada sõna „meeldiks”.

Näiteks selle asemel, et öelda „Sa oleksid pidanud teadma, mida ma mõtlen“, võiksid proovida „Ma tahaksin, et saaksid minust rohkem aru“. Või selle asemel, et öelda „Sa ei tohiks nii kiiresti sõita“, ütle „Ma tahaksin, et sa võtaksid tempo maha“.

See on lihtne vahetus, kuid dr Bernsteini sõnul aitab see lahti saada häbitundest, mis mõjub suhtele väga halvasti. „Kui oled tähelepanelik, saad oma mürgistele mõtetele õigel ajal jaole ja muuta neid selliseks, et see ei tee sinu suhtele kahju.“

Allikas: PureWow