Foto: Pixabay
Eneseareng
22. juuni 2021, 18:17

NAISTELEHE PSÜHHOLOOGIATEEMALINE PODCAST IGAL TEISIPÄEVAL

„MÕTTEKOHT“ | Ühe ärevuse lugu: „Äkki polnud enam õhku, hing jäi kinni ja mul oli tunne, et suren.“ (6)

Kujutage ette, et sõidate bussis, ilm kuum nagu praegu, ning äkki pole teil enam õhku, süda hakkab pekslema, tekib minestamistunne, pea muutub paksuks, hakkate üle kere värisema ja hing jääb kinni. Kaire Gorlevskiga just nii juhtus. Teda ei tabanud ei insulti ega infarkti, vaid ärevushäire hoog.

Ärevushäire ongi tänases Naistelehe podcastis Mõttekoht teemaks. Kogemusnõustaja Kaire Gorlevski jagab enda elu ärevushäirega, mis on kestnud juba üle 20 aasta. Alguses oli see naise jaoks täielik katastroof, tal oli surmahirm. Nüüd on ta õppinud sellega koos elama ja otsustanud kogemusnõustajana abistada ka saatusekaaslaseid.

Sest ärevushäire on salakaval vaimse tervise probleemi, mis võib paista stressina, kuid tegelikult on tegu haigusega. See haigus jääb varju, sest seda ei osata märgata ega ära tunda. Ja samas kimbutab see väga paljusid meie hulgast - nii uskumatu, kui see ka pole – Eestis arvatakse ärevushäiret olevat kogenud isegi kuni 28 protsenti inimestest.

Et ärevushäire ravi algab aga selle teadvustamisest, räägimegi värskes saates, mis on ärevushäire, kuidas seda ära tunda, kust abi otsida ja iseend aidata.

Vestlust juhib Naistelehe toimetaja Silja Paavle.