Foto: Terttu Jazepov
Kultuur
19. juuni 2021, 12:00

LUGEMISSOOVITUS | Briti koomiku debüütromaanis kohtuvad krapsakad pensionärid ja mõrvamüsteerium

Kes on kursis Briti koomikute ja saadetega, on kindlasti peale sattunud ka pikka kasvu Richard Osmanile. Tuleb välja, et lisaks nalja tegemisele ja saadete juhtimisele oskab mees väga hästi ka kirjutada.

Osmani esikteos „Neljapäevane mõrvaklubi“ (Rahva Raamat, 2021) tutvustab lugejatele agaraid pensionäre, kes üritavad omakeskis leida lahendusi aastaid või suisa aastakümneid tagasi toimunud mõrvadele. Neist kõige nupukam on Elizabeth, kes on nooruspõlves elanud niivõrd kirevat elu, et tal leidub kõikjal tuttavaid, kes on talle veel nii mõnedki teened võlgu, mis tulevad müsteeriumide lahendamisel ainult kasuks. Palju abi on ka tema häbematust otsekohesusest ja oskusest mängida õigel ajal abitut pensionäriprouat.

Elizabeth, Joyce, Ibrahim and Ron on kohtumisteks seadnud neljapäevased pärastlõunad, kuid kui ühel päeval toimub mõrv, mis puudutab väga otseselt Roni poega, on klubil lahendamiseks tõeline maiuspala, millega tuleb tegutsema hakata igapäevaselt. Muidugi teevad pensionärid koostööd ka uurijatega, kuid selle toimimiseks peavad kõrges eas detektiividega infot jagama ka politseinikud. Tuleb välja, et kohalikele uurijatele pakub pensionäride külas šerri joomine, koogi söömine ja mõrva üle arutamine rohkem naudingut kui nad oleksid tahtnud endale tunnistada.

Osmani „Neljapäevane mõrvaklubi“ on mõnusalt humoorikas kaaslane mõnel laisemal suvepäeval, kui tahaks põnevust, aga ise seda korraldada ei viitsi. Joyce, Ron, Ibrahim ja Elizabeth on väärt eeskujud, kel mõistus sama terav kui keelekasutus, mis teeb neist mõrva lahendamisel ideaalsed kaaslased. Lisaks uudisele, et raamatu filmiõigused on soetanud Steven Spielberg, on Osmanil ilmunud juba ka teine raamat, mis jätkub kohast, kus esimene pooleli jäi. Loodame, et ka see peagi eesti keeles ilmub!