Foto: Istockphoto
Suhted
4. juuni 2021, 11:15

Etiketi asjatundja: naabri rõõm, teie õnnetus? (2)

Suvi on üks ütlemata tore aeg, sest toob endaga kaasa puhkuse. Valged päevad ja soojad ilmad innustavad viibima rohkem väljas, näiteks aiamaal toimetades või tänaval jalutades. Rohkem hullab õues ka lapsi, kelle mänguhoogu saadavad alati kilked ja hõisked. Mida ägedam mäng, seda valjemini pääsevad emotsioonid valla!

Mõni naaber on kolinud köögi rõdule grillimisnurka. Ilmselt ei möödu ükski suvi kortermajas nii, et ükski naaber remonti käsile ei võtaks ja seina tagant päevad läbi puurimist ja kopsimist ei kostaks. Keegi niidab muru, nii tekib lakkamatu mürafoon.

Eesti vanasõna ütleb, et hea naaber on varandus, kuri nuhtlus. Hea naaber on salliv ja mõistev, ta ei häiri teisi.  

Ent igalühel on oma empaatiavõime ja sageli ei saa naaber ise arugi, et tema rõõm on teie õnnetus. 

Kindlasti aitab sellises olukorras viisakas vestlus üheskoos lahendust leida. Jutuajamiseks tuleb valida mõlemale poolele sobiv aeg. Seletage naabrile, miks tema tegevus teid õnnetuks teeb, kuulake ka tema ära ja olge mõistev. 

Viisakas vestlus ei anna tulemust ja naaber ikkagi ei taju, et tema käitumine on häiriv? Keegi ei pea taluma teiste ignorantsi ega kannatama ebaviisaka käitumise pärast! Sel juhul paluge abi ühistult või kogukonnalt. 

Igaüks peaks aga ka ise pingutama, et lähikondseid vähem häirida ja nendega paremini läbi saada. Üks häirivamaid naabruskonnale on müra. Kui on kavas pidu korraldada, siis ei teeks paha sellest oma lähinaabreid teavitada. Miks mitte panna kas nende postkasti või maja teadetetahvlile info, et sel päeval ootate külalisi, aga annate endast parima, et mitte rikkuda majarahva öörahu. 

Lärmi ei tekita ainult pidutsemine. Müra on ka teie harjumus kuulata valjult muusikat või jutelda naabrinaisega akna all. Eramajas kell seitse hommikul naela seina lüües ei ärata te ilmselt kedagi üles peale oma pereliikmete, kuid korterelamus ootaks ma viisakalt kella kümneni, enne kui haamri kätte võtan. 

Juhul, kui teil ei ole oma hoovi, kus grillida, siis ärge seda tehke ka rõdul. Esiteks on see ohtlik ja teiseks ei meeldi kellelegi hingata oma toas sisse teie toidulõhnasid. Kauneid kohti, kus ohutult ja teisi segamata grillida, on palju.

Lugupeetud suitsetajad! Teile tuletan meelde, et on ääretult ebameeldiv, kui ei saa kodu akent avada, sest naaber on teinud oma rõdust suitsunurga. 

Arvestada tuleb ka sellega, et kõik inimesed ei ole loomasõbrad või lausa hoiduvad nendega kokku puutumast. Hoidkem oma lemmikloomad enda lähedal!

Teile meeldib tuvisid toita? Kuid vaesed linnukesed ei tea ju, et aknalauale lennates ei tohi nad mustust tekitada ega hoovis mängivalt lapselt pirukat noolida. 

Mõistetavalt on keeruline sundida lapsi mängima vaikselt ja tasakesi. Ent siingi saab midagi proovida. Kui naabritädi tahab lõunauinakut teha, paluge mudilastel sel ajal vaikselt joonistada, lugeda või mängida midagi rahulikumat.

Õpetage lastele, et kui neil on midagi öelda, siis võib ka lähemale tulla, ei pea mitme meetri kauguselt karjuma. 

Ma olen seda meelt, et lahendamatuid olukordi pole olemas. Tuleb vaid pead kokku panna ja mõelda, kuidas heanaaberlikult läbi saada.