Foto: Pexels
Suhted
3. juuni 2021, 12:00

VIRTUAALKOHTINGUTE PAHUPOOL: miks kaovad inimesed nagu vits vette ega vasta järsku enam teadetele? (2)

Kas oled kunagi kogenud olukorda, kui mõni inimene sinu elust lihtsalt päevapealt haihtub või ühtäkki enam sõnumitele ei vasta? Tutvumisportaal MeetnFly annab täpsema ülevaate ghosting'ust ja selgitab, kuidas vestluskaaslase ignoreerimise asemel talle viisakalt ära öelda.

Ingliskeelsele sõnale ghosting pole eesti keeles veel tabavat ühesõnalist vastet antud, kuid see tähendab suhtluse katkestamist ilma igasuguse selgituseta. Seda kasutatakse eelkõige virtuaalses maailmas – kui sõber või tutvumisportaalis kohatud inimene jätab saadetud sõnumile vastamata või, veel hullem, ollakse tuttavad või lühiajalises suhtes, aga teine pool kaob kui vits vette, jätmata endast maha mingitki jälge.

Psühholoogide hinnangul on hulk inimesi, kes arvab, et selline käitumine on täiesti normaalne ja see on lihtsalt nende viis leida endale õige partner, kellega terve elu koos veeta. Uuringutest on selgunud, et inimesed, kes kaovad nagu vits vette, ei usu, et suhe võiks areneda ning partneritevaheline atraktiivsus ja romantika süveneda. Inimesed, kes jätavad vestlustes vastamata või kaovad päevapealt suhtlemisorbiidilt, usuvad tihtipeale, et kui sa pole tema jaoks 100% õige, siis pole mõtet ka enam edasi suhelda.

Tehtud uuringud näitavad, et kui inimesed usuvad, et atraktiivsus kellegi vastu võib aja jooksul suureneda, ei kao nad nii tihti päevapealt teiste inimeste eludest.

Kuidas mõjub nii järsku kellegi elust kadumine teisele poolele?

Vastamata jätmine näitab psühholoogide arvates argust – inimene on valinud kellegagi suhtlemise, aga mõistes hiljem, et ta ei näe tekkimas pikaaegset suhet, kaotakse teise elust nagu vits vette. Tegelikkuses on selle taga ikkagi argus öelda, et alguses on tehtud vale otsus.

Sellisel viisil kellegagi suhtlemise lõpetamine võib mõjuda teisele poolele laastavalt. Tavapärast lahkuminekut võib teataval moel ette ennustada (koos veedetakse vähem aega, silmside hakkab vähenema ja suhtlustoon muutub), aga kui teise inimese suhtlusväljast lihtsalt haihtutakse, on tal lihtne esimese asjana mures olla.

Kellegi elust päevapealt lahkumine või sõnumite ignoreerimine on väga kehv viis, kuidas teist inimest kohelda. Selline käitumine mõjub eriti halvasti inimesele, kellel on madal enesehinnang, võides talle isegi traumeerivaid olukordi põhjustada. Psühholoogilistest uuringutest on selgunud, et sellist tunnet saab võrrelda suisa füüsilise valuga. Samuti on selgunud, et kui kellegagi päevapealt suhtlemine lõpetada, suurendab see tõenäosust, et haiget saanud isik käitub tulevikus kellegagi samamoodi.

Mida saame teha, et teisi valust säästa?

Kui sa tunned, et ei soovi enam kellegagi suhelda, siis ütle lihtsalt nii, nagu asjad on, kuid ära vabanda. Meil kõigil õigus on tunda neid emotsioone, mida tunneme, ja lõpetada inimesega suhtlemine viisakalt, ilma talle traumat või probleeme valmistamata. Tunnete väljendamine alandab muu hulgas meie vererõhku ja vähendab stressi. Kuidas seda aga teha? Tegelikult pole ju raske kirjutada vestlusaknasse üks lause, mis vähendab teise traumat või mõningal juhul isegi füüsilist valu:

„Mul oli sinuga tore aega veeta / vestelda, kuid ma ei tunne, et meil romantilises mõttes midagi välja tuleb.“

„Mul oli sinuga tore siin portaalis vestelda, kuid olen juba teise inimesega kokku saanud ning otsustanud temaga edasi suhelda!“

Miks seda teha? See aitab inimesel, kes ootab sinu vastust võibolla juba nädal aega, elus edasi minna, hingevalu vähendada ja uute toredate inimestega tutvuda!