Foto: Helina Piip
Kultuur
5. juuni 2021, 08:00

Mida põnevat eelolevatel nädalatel lugeda, vaadata ja kuulata?

Loe

Kingituseks kooliaasta lõpetamise puhul

Kooliaasta lõpetajale kingitust otsides on need raamatud kindla peale minek. Kingi lapsele või lapselapsele ja loe ka ise. Teoseid ühendab seegi, et kõigist leiab imeilusad, meisterlikud illustratsioonid.

Prantsuse kunstniku Rébecca Dautremeri „Jacominus Gainsborough’ paremad päevad“ ongi esmapilgul peamiselt suureformaadiline, detailirohkete piltide imetlemise raamat. Süvenedes avaneb aga lugejale ühe vapra, jalga liipava, mitmeid maailma keeli oskava jänesepoja kasvamise lugu, tema lihtne-armas elulugu.

Norra kirjaniku Maja Lunde „Päikesevalvaja» joonistused kunstnik Lisa Aisatolt ja teose formaat meenutavad jõulude aegu ilmunud raamatut «Lumeõde“. Tegemist ongi aastaaegade kvartetiga – siinne on kevade igatsemise lugu. Külakeses valitseb pimedus ja nälg, sest juba aastaid ei paista enam päike. Peategelane Lilli avastab salapaiga ja temaga juhtuvat võib võtta nii seikluse kui ka mõistujutuna.

Piret Päär pani kokku eesti rahvajuttude kogumiku „Õnneliku inimese särk“. Armastatud jutuvestja pajatab siin muinasjutte just nii nagu talle suupärane, ja tema hääl kõlab lugedes ka kõrvus. Iga jutt saab innustust eelmisest, kangelasteks on kavalad kuningatütred, nutikad karjapoisid, ahned ja helded, lisaks võluvõimeid ning kuhjaga elutarkust, õnnelikud lõpud.

Triinu Laane „Luukere Juhani juhtumised“ on üks üsna tavatu lasteraamat. Siiski pole tegemist õudukaga. Vastupidi, hoopis humoorikate lugudega sellest, kuidas anatoomiaklassist pensionile jääv luukere viiakse maale memme ja taadu juurde, kus ta nagu muuseas aina argitoimetustesse ja seiklustesse haaratakse.

Näitusele

Kadrioru Plaza värvirõõm

Kadrioru Plaza aatrium

Foto: Helina Piip

Kadriorus uudista uut galeriid ja maalinäitust „Park ja linn“. Künnapu & Padrik Architectsi käe all valminud ehitis on väljastki pilkupüüdev. Galerii asub selle elu- ja ärihoone ümmarguses aatriumis, lausa neljal korrusel. Sõida aga liftiga üles ja hakka ringiratast kunsti nautides trepist laskuma. 15. juulini avatud näitusel on neljakümne kunstniku tööd. Kadrioru Plaza asub Tallinnas aadressil Vesivärava 50 ja siinsamas kõrval on Vesivärava peatus, kus peatuvad bussid 31, 67 ja 68. Aatrium on avatud tööpäeviti 9–20, laupäeviti 9–18, pühapäeviti suletud.

Kinno

Suhkrust, jahust, maasikavahust

„Armastusega, Sarah“

Foto: Estinfilm OÜ

Eliza Schroederi „Armastusega, Sarah“ on aimatava lõpuga ning ka tegelaste teod on ennustatavad, kuid kino- ja kohvikutenäljas oodanutele on see siiski mõnusalt ampsatav romantikafilm. Tegevuspaigaks Notting Hills, kus Sarah unistas avada oma pagarikoja, ent hukkus jalgrattaõnnetuses. Tema soovi viivad ellu 19aastane tütar Clarissa, ema Mimi ja sõbranna Isabella. Kõik ei laabu mõistagi ladusalt ja tuleb nuputada oma nišš, et eristuda kõigist teistest kohvikutest, ning selgeks rääkida omavaheliste suhete minevikukriisid. Lugu andestamisest ja unistuste täitmisest.

Kontserdile

Muusikasuvi saab hoo sisse

Juba on tuuritamas paljudes Eestimaa paikades „Kolm meest, naine ja 90ndad“ ehk Märt Avandi, Lauri Liiv, Johan Randvere ja Nele-Liis Vaiksoo, lastes kõlada 1990ndate kodumaistel hittidel.

Liis Lemsalu

Foto: Stanislav Moškov
  • Luke mõisa suvekontserdid lükkab 6. juunil käima Liis Lemsalu Bänd. Edasise suve jooksul tasub mõisaparki väisata, et elada kaasa Karl-Erik Taukarile, Anne Veskile, Terminaatorile, Dagöle, Shanonile.

  • 8.–13. juunini toimub igal õhtul midagi õdusat Käsmus. „Kaunid kontserdid Käsmus“ toob esinema Kaunimate Aastate Vennaskonna, Naised Köögis, Jaan Pehki, akustilise Smilersi, Marko Matvere & VLÜ.