Jüri Lehtmets

Foto: Erakogu
Suhted
14. mai 2021, 12:05

PUUE POLE TAKISTUS! Ratastoolis mees kohtingutest: suurim rõõm, mida partner pakkuda saab, on avatud meel ja võime näha inimese tõelist olemust (2)

Me kõik oleme erilised ja unikaalsed ning kindlasti on inimestel küsimusi, minnes kohtingule kellegagi, kes ei pruugi olla täpselt selline nagu nemad. Eesti Lihasehaigete Seltsi esimees Jüri Lehtmets, kes on ratastoolis, selgitab tutvumisplatvormile MeetnFly, mida peaksid teadma neiud, kes temaga kohtingule lähevad, ning jagab peamisi eelarvamusi, millega ta on kokku puutunud.

Mis on sulle teise poole juures oluline?

Oluline on, et neiu oleks iseendaga rahul ja tema elus oleks midagi, millesse ta kirglikult suhtub. Samuti pean oluliseks laia silmaringi ja avatust kõigele uuele ning põnevale. Hindan ka külma närvi ja innukust lahenduste leidmisel. Kokkuvõttes tõmbab mind iseseisev ja särav naine, kellega uusi asju avastada ning arutada.

Millega peab arvestama teine pool, kui ta läheb kohtingule kellegagi, kes on näiteks ratastoolis?

Suurim rõõm, mida ratastoolis liikujale pakkuda saad, on avatud meel ja võime näha inimese tõelist olemust. Ülejäänu on planeeritav ja läbiräägitav. Üks, mis vajab planeerimist, on kohtingupaigale ligipääsetavus. Kui on hirm või ebakindlus, kuidas aidata, tasub alati küsida – küll me siis juhendame või leiame koos uutes olukordades lahenduse.

Kus toimuks kohtumine ja millist kohta sa eelistaksid?

Kui ühised huvid välja selgitatud, saab leida koha, mis sobib mõlemale, aga kus puue ei osutu takistuseks – kodu, kino, muuseum või söögikoht. Eelistatult võiks see olla ikka ligipääsetava invatualetiga, aga kui kaaslane on kohavalikuga kimbatuses, võib ta julgelt nõu küsida, sest tõenäoliselt oskan ma mõnda sobivat kohta soovitada. Kui mul on inimesega hea kontakt ja särin õhus, siis küll ma end esmakohtingule kohale organiseerin või leian koha, kuhu vastaspool tulla saaks.

Kuidas hakkaks välja nägema sinu tulevane elu koos uue kaaslasega?

Algul ilmselt kombime olukorda – suhtleme veebi vahendusel ja saame kokku. Hiljem ehk tuleb kaaslane külla ja jääb pikemaks. Kui kindlus kasvab ja on soov paarina koos elada, õpib ta mind aitama. Muidu püüan igapäevase abistamise jätta ikka teiste abistajate hooleks.

Kas tulevikus on võimalik ka ühiseid lapsi saada?

Jah, on küll. Tunnen mitmeid sama diagnoosiga lapsevanemaid, kes saavad eluga kenasti hakkama. Kui minu suhe partneriga on sinna etappi jõudnud, siis küll leiame ka meie ühise lahenduse.

Kas sa oled eelarvamusi kohanud?

Puudega inimesele on kõige valusam, kui teda ei taheta kuidagi võrdsena näha ehk piltlikus mõttes pannakse ta ülevoolavalt imetledes ülemisele riiulile ja kaasa tundes alumisele riiulile, aga vähe nähakse teda teiste silmis samal riiulil võrdsena.

Kohtingumaastikule tulles arvatakse vahel, et puudega inimene võiks esmajoones teise puudega inimesega kohtingule minna või nähakse teda pigem aseksuaalsena, kelle lapsevanemaks saamine tundub midagi skandaalset.

Vahel tundub, et puudega inimesed on mõeldud teisi justkui inspireerima. Meie nimetame seda omakeskis inspiratsioonipornoks.

Vahel kiputakse meid kui suure abivajadusega isikuid pidama vähem väärtuslikuks või sõnaõigust omavaks. Mina ei defineeri enda väärtust läbi oma füüsise ega soovita seda ka teistel teha – sa oled enamat kui füüsiline keha.

Kokkuvõttes sisendaksin teistele puudelistele inimestele, et nad ei defineeriks ennast läbi puude, vaid julgustan neid olema parim versioon iseendast, kellel on samad soovid ja tahtmised nagu teistel inimestel, kuid nende saavutamiseks vahel veidi keerukamad teed.