Foto: Martin Ahven
Inimesed
8. mai 2021, 21:21

Sportlased oma emadest: soovin, et tal kõik hästi oleks

Saabuva emadepäeva puhul küsisime nii tuntud sportlastelt kui harrastajalt, kuidas on emad mõjutanud nende jõudmist spordi juurde ning millised emalt saadud õpetused on neid elus saatnud.

Kahekordne maailmameister epeevehklemises Nikolai Novosjolov tunnistab, et kuigi esimese spordilükke sai ta isalt, oli ema tema jaoks elukooli õpetaja. „Kui isa oli mõnikord karm, siis ema rääkis ja selgitas, miks isa selline oli,“ räägib Nikolai. „Ema arutles ja avas minu jaoks tausta, miks peab vahel olem karm ja tõi näiteid elust. Tuleb tunnistada, et see mõjus paremini kui karm sõna.“

Foto: Stanislav Moshkov

Ent selle juures, et Nikolai jõudis vehklemise juurde, on mehe emal oma roll. Nikolai isa oli nimelt idamaade võitluskunstide fänn ja soovis, et poeg teeks karated. 2010. aasta Eesti meessportlasele see aga ei meeldinud. „Nägin, et on vehklemise trenn ja tahtsin proovida. Ema ütles, et sa käid ju juba karates, mille peale mina ikka teatasin, et tahan proovida. Ema lubaski. Mine ja proovi. Isa sai alles hiljem teada sellest ja muidugi leidsin 110 põhjust, miks vehklemise juurde jääda,“ naerab Novosjolov aastaid hiljem, kui seigale mõtleb.

Kuigi Nikolai ema läbi ja lõhki spordiinimene ise ei ole, pigem tegi ta sporti lapsepõlves ja koolieas, on ta olnud Nikolai sporditeel poja tõeline taustajõud. „Minu kordaminekud  on talle alati korda läinud ja rasketel hetkedel on ta mulle toeks olnud. On olnud hetki, kui ma põrusin ja midagi ei tulnud välja. Raske oli mõelda, kuidas edasi minna. Siis ema lihtsalt istus mu kõrvale ja tegi pai. Need on sellised ajutise nõrkuse hetked, kui tahad südamest kaugele jõuda ja teed kohutavalt palju trenni, aga midagi läheb nihu. Selge on see, et spordist ei loobu, aga ema on see, kes oli mu kõrval ja mõistis sõnadetagi,“ räägib Nikolai.

Räägi lahti

Emadepäeva tähistatakse Nikolai peres vastavalt võimalustele. Tippsordis ollakse tähtpäevadel sageli võistlustel, aga kui võimalik, siis on Nikolai alati, lilled näpus, kohal. Võimalusel tehakse külaskäik ja väikene istumine. „Tänavu on aasta erakordne, mistõttu suurem emadepäeva tähistamine jääb ära. Soovin oma emale head tervist ja kiiret paranemist, et praegune mure läheks mööda,“ saadab Nikolai oma emale parimad soovid.

„Ma arvan, et eluks kaasa saadud õpetusi on palju, mis ema mulle on edasi andnud. Kõige olulisem on see, mida ma oma praktikas lastega kasutan- räägin alati lahti. Miks on nii, miks naa ja mida üks või teine otsus endaga kaasa toob. Annad lapsele ise võimaluse valida. Seda ma järgin isa rollis,“ ütleb Nikolai.

Ema muutis spordi elustiiliks

Eesti võrkpalli pikaajalise suurtoetaja Credit24 partnersuhete juht Janar Kalmus on harrastajatest tennisistide hulgas tuntud mängija. Eesti tennise esiliigas on Janar meeste arvestuses hetkel neljandal kohal. Tal on ette näidata lugematu arv karikaid erinevatelt seltskonna- ja harrastusturniiridelt, samuti on taskus rahvusvahelise ITF seeniorite Värska Open võit ja Kaubandus- Tööstuskoja tenniseturniiri võit. Oma suurimaks spordialaseks saavutuseks peab Janar seda, et tennisest on saanud pere elustiil.

undefined Foto: Erakogu

Janar räägib, et sportimine on nende perekonnas läbi teadaolevate põlvkondade alati au sees olnud. „Seejuures pole eesmärgiks olnud tippsport, vaid kehakultuur. Meie perekonnas mängib iga poiss ja tüdruk tennist, korvpalli, oskab ujuda ja suusatada. Just minu ema, Maia, initsiatiivil ei möödu tähtpäevigi, kui me ei korraldaks kogu perekonda kokkutoovaid spordiüritusi kõigile, beebieast alates,“ räägib Janar ema mõjust pere kokku toomisel spordiga.  

Korras tervis ja hea enesetunne

Janari ema mängib hästi korvpalli ja tennist, osaleb aktiivselt rahvajooksudel, teeb mitu korda nädalas rühmatrenni ning on ujula püsiklient: „Ta teeb meelsasti tundide pikkuseid jalutuskäike, on suur saunataja ja organiseerib rõõmuga nii kodus kui tööl erinevaid aktiivseid tegevusi: see kõik on loomulik ka minu vanaemale ja vanaisale.“

Samuti on Janari jaoks just erinevad noorena harrastatud alad muutnud hiljem uute huvialadega alustamise lihtsamaks. „Just nii, nagu minu ema ja isa on mulle andnud võimaluse proovida erinevaid spordialasid, annan ka oma lastele sama võimaluse edasi. Olen kaasa saanud hoiaku, et keha taluvuspiiride kompamine ei pea olema eraldi eesmärk, põhiline on korras tervis ja hea enesetunne,“ räägib Janar oma ema Maia eeskujust sporditegemisel.

Korvpall, Eesti - Serbia Eesti korvpallikoondis alistas 2019. aasta MM-valiksarja viimases kodumängus Serbia 71:70 Janar Talsi viimane koondise mäng. Foto: Martin Ahven

Suusatamist rohkem kui rubla eest

Endine tippkorvpallur ja aastatel 2004- 2019 Eesti korvpallikoondisse kuulunud Janar Talts, kes täna tegev Tartu Ülikool Maks & Moorits korvpalliklubi spordirektorina tunnistab, et tema emal on poja spordi juurde jõudmisel suur ja kandev roll. „Ema õppis ise TSIK-is, käis Otepääl suusakoolis ja tegi veel Tallinnaski kõvasti suusatamist. Hiljem töötas ta Dünamo ja Flexeri spordiklubis. Just Dünamo aja jõudsin ma ema suunamisel esimest korda sporditrenni- judosse,“ meenutab Janar oma spordipisiku tekkimist. „Kuna mu ema oli tõsine suusafänn, vaatasime kodus suusatamist ikka tohutult palju, söögi alla ja söögi peale,“ hakkab Janar naerma, kui lapsepõlvele mõtleb.

Janar proovis ära judo, ujumise, tennise, jalgpalli ning siis tuli ära tundmine korvpalliga. Ema ja isa olid elasid poja korvpallimängudele alati võimalusel kaasa ja käisid mänge vaatamas nii palju kui võimalik.

„Suured emadepäeva tähistajad me otseselt ei ole, aga tort ja lilled kuuluvad alati selle päeva juurde,“ kinnitab Janar. Oma emale soovib endine kossuäss pikka iga ja tervist. „Ma tahan, et mu emal oleks kõik hästi!“