Iluaed.Foto: Mati Hiis
Lugejakiri
27. aprill 2021, 11:09

Lugejakiri | Võigas rüüstamine: keegi kaevas maakodu aiast välja kõik pojengid (11)

Perekonda tabas ebameeldiv üllatus, kui nende maakohas oli keegi rüüsteretkel käinud ja aia taimedest puhtaks teinud. 

„Ostsime abikaasaga kolme aasta eest maakoha, kus taastamist vajav talumaja ja mõned hektarid maad. Mind paelus väga see aed, mis talu ümbritses. Väga palju imelisi õisi tervitas meid juba esimesel aastal. Ja ühed mu suured lemmikud – pojengid! Ma ei liialda, kui ütlen, et neid oli terve õu täis,” kirjutab Leelo.

Nii sai Leelo mõne aasta oma perega seda lilleilu nautida, aga tänavune aasta tuleb nende jaoks kurb. „Talvel käime seal harva, sest majas pole praegu võimalik elada. Odavam on üldse uus ehitada või lasta kohale tuua. Aga nüüd kevade saabudes olime jälle platsis, et riisuda ja aeda suveks korrastada. Oleme suviti seal telgiga isegi olnud. Me saime šoki, kui tänavu maamaja juurde jõudsime. Hunnikud – ainult mullahunnikud kõikjal! Ja need pole muttide tehtud, vaid keegi on meie aias vargil käinud,” jagab naine oma muret.

Selgus, et keegi oli käinud ja kõik taluaias olnud taimed välja kaevanud. „Augud ja hunnikud – see oli räige vaatepilt! Ka minu armastatud pojengid oli kaevamisele ja vargale läinud. Tänavune aasta tuleb meil vist ilma ühegi õieta. Kõige noorem laps nuttis, kui meie aeda nägi,” meenutab Leelo.

Naise sõnul on ta kusagilt küll kuulnud, et on inimesi, kes käivad vanades taluaedades taimi otsimas ja kaevamas. „Aga meie elamine ja taluaed ei olnud mahajäetud ega hüljatud. Ka hoovis annab meie aktiivsest tegutsemisest igal sammul miski märku, et siin on uued inimesed. Kas siis tohib niimoodi tulla ja võtta? Kui keegi oleks küsinud, siis mul poleks kahju olnud taimi loovutada. Tõesti oli neid palju. Aga nii julmalt tulla ja varastada – uskumatu! Ja maha jätta selline lagastatud pind... Oleks nad ise siis mõne taime võtnud, et tõesti suured huvilised. Praegu on tunne, et keegi on minu rahu ja omandit rüvetanud. Nagu leinaks,” loodab Leelo siiski, et suudavad mehega mõned uued taimed istutada ja rüüstetööst jäänud jälgi peita.