Kalmistu.Foto: Aldo Luud
Lugejakiri
26. aprill 2021, 11:53

Lugejakiri | Kui sageli peaks lähedase haual käima? (18)

Perekonnas on tekkinud konflikt, sest peretütar käib ema arvates liiga sageli isa haual.

„Isa surmast on möödunud aasta. Alguses käisin kindlasti haual rohkem, aga praegu ma nii sageli enam ei käi. Vähemasti ma ise arvan nii, kuigi mu ema kindlasti minuga ei nõustu,” kirjutab Sigrid.

Sigridi ema on tütrele mitmeid kordi öelnud, et pole vaja nii sageli surnuid häirimas käia.

„Ta leiab, et piisab paarist korrast aastas. Võibolla see ongi nii, et käiakse sünniaastapäeval, surma-aastapäeval ja jõulude ajal küünalt viimas, aga minu jaoks on sel esimesel aastal ilma isata ka paljud teised päevad, kus olen tundnud, et pean minema. Ja ma võin ausalt öelda, et käi seal iga nädal. Talvel jäi isegi kuu vahele. Kas seda on tõesti palju,” uurib naine.

Sigridi sõnul ei sunni ta kedagi ka endaga kaasa.

„Ma ei heieta pärast lähedastele pikalt oma käigust, vaid mainin, et käisin. Ei ole kunagi ka teistel uurinud, et sageli nemad käivad. Pole ju ka väga teema, mis kusagil seltskonnas tõuseks jutuks. Aga meil nüüd emaga vahepeal ütlemised sel teemal. Mulle ei meeldi see tunne, et pean end justkui süüdi tundma, et käin. Ja kes on see õige ütlema, mis on normaalne?! Samas ei taha ise ka väga selle teemaga emale haiget teha. Ma ju ei näe tema sisse ega tea, kuidas ta taastub ja olukorraga kohaneb. Äkki tema viis on hoiduda,” arvab Sigrid ja lisab: „Natuke nõutu ja õnnetu olukord.”