Foto: Pexels
Suhted
8. august 2021, 11:00

TEA OMA VÄÄRTUST! Kuus nippi, kuidas enesekindlust kasvatada

Kas tunned, et tahaksid olla enesekindlam, kuid ei tea, kuidas seda saavutada? Tutvumisportaal MeetnFly toob sinuni kuus nippi, kuidas enesekindlamaks muutuda.

Mõistmaks, kuidas enesekindlust suurendada, peame aru saama, mis see üldse on. Eesti Keele Instituudi sõnaveeb ütleb, et enesekindlus on usk iseendasse (oma võimetesse, jõusse, edukusse vms).

Psühholoog Rob Yeung defineerib oma raamatus „Enesekindlus: kunst saada seda, mida sa tahad“ enesekindlust järgmiselt: „Võime tegutseda ratsionaalselt ja efektiivselt olenemata sellest, kui väljakutsuv see hetkel ka ei tundu.” Enesekindlus tähendab Yeungi sõnade kohaselt, et inimene teeb praegu seda, mida on vaja, et tulevikus oma eesmärke saavutada – isegi, kui need tegevused ei tundu kõige mugavamad ja meeldivamad.

Siin on Yeungi teosest mõningad leiud, mis aitavad sul loodetavasti enesekindlamaks muutuda!

1. Hakka tegutsema

Enesekindlus tähendab tegelikult tegutsemist ja kontrolli võtmist. Me kõik teame kedagi, kes kirub enda ülemust, kes ei muutu ja on jätkuvalt halb; kelle partner ei ole selline, nagu võiks; kes soovib, et neil oleksid paremad suhted või rohkem aega või raha. Kui suur on tõenäosus, et sinu ülemus muutub päevapealt? Tegelikult me ju teame, et lootmine ei aita meie ülemust muuta. See, et sa probleemi teadvustad, on tegelikult super – sa tead, et sulle on oluline hooliv ülemus ja uue töökoha leidmisel saad seda kohe märgata või endale oluliseks aspektiks tuua. Ega siin võluvitsa pole, tuleb võtta enda elu eest vastutus ja lihtsalt tegutsema hakata, olgu selleks siis lahkumine õnnetuks tegevast suhtest või töökohast!

2. Tea enda tugevusi

Kas teadsid, et inimesed on palju edukamad ja enesekindlamad, kui nad keskenduvad enda tugevatele külgedele? On välja toodud, et isegi 74% inimestest on tööl rohkem pühendunud, kui nad saavad enda tugevusi kasutada. 31% inimestest on produktiivsemad, kui nad teavad, millised on nende tugevused.

Soovitame siinkohal lihtsat harjutust, et saaksid enda tugevustest rohkem aimu: pane kirja „Ma oskan hästi…“ ja „Ma naudin…“ ning loetle mõlemasse gruppi võimalikult palju tegevusi. Võid alati ka sõpradelt ja perekonnaliikmetelt küsida, milles sa hea oled. Samuti on olemas erinevaid tugevuste teste ja üks, mida saad tasuta teha, on näiteks High5 test, mis asub siin.

3. Naerata

Kui sa naeratad, siis mõtled arusaamale õnnelikkusest ning tunned ennast rõõmsa ja enesekindlana. 1970ndatel viisid psühholoogid läbi huvitava eksperimendi, kus inimesed pidid mõne minuti jooksul kas mossitama või naeratama, olenemata tunnetest, mis neid sel hetkel valdasid. Selgus, et inimesed, kes mossitasid, muutusid kurvemaks, ja inimesed, kes naeratasid, muutusid rõõmsamaks. Ükskõik millises tujus sa oled ja mis sinuga toimub, hakka naeratama ja enesekindlus kasvab! Kes vaatab koomikseid, kes naljakaid Youtube’i videoid – kasuta seda, mis sobib just sulle!

4. Muuda midagi enda välimuses

Sa muutud enesekindlamaks, kui mõtled enda riietusele või välimusele! Meil kõigil on rõivad, mis teevad meid enesekindlamaks. Miks mitte osta endale ka midagi uut või teha uus soeng. Millal sa viimati juuksuris käisid või enda eest hoolitsesid ja endale midagi uut lubasid? See küsimus on nii meestele kui ka naistele! Saada pikalt riided, mis ei tekita sinus positiivseid emotsioone. Võibolla oled sa kodus pannud kõrvale väikseks jäänud riided, mille puhul arvad, et need mahuvad sulle kunagi selga – kas need tekitavad sinus enesekindlust? Raske uskuda – saada kõik taaskasutusse!

5. Vaata inimestele silma

Kas teadsid, et enesekindlad inimesed vaatavad teise inimesega suheldes neile otsa. Vastaspoole pilke vältides jätad sa ebakindla või närvilise mulje. Kui sa pole sellega harjunud, saad seda harjutada ja lõpuks oledki silmavaatamises meister! Muidugi ei tasu kedagi jõllitada, kuid lihtne reegel on, et kui teine räägib, siis vaata talle silma (teadlased on välja toonud, et 80–90% ajast võiks kuulamisel olla silmside). Kui ise räägid, võid ka rahulikult mujale vaadata.

6. Milline on sinu hääletoon ja kas kasutad parasiitsõnu?

On selge, et kui keegi räägib väga vaikselt või kiirelt, peame teda ebakindlaks. Siin on üks üldine nipp, mida igaüks kasutada saab: räägi pigem aeglaselt, madalalt ja valjult. Kui oled väga kiire jutustaja, siis tee teadlik otsus aeglasemalt rääkida – ebakindlad inimesed vuristavad juttu. Hääletooni osas on leitud, et enesekindlad inimesed ei kriiska. Nii et kui soovid esimesel kohtingul või koosolekul enesekindlana paista, siis mõtle märksõnadele aeglane, madal ja vali!

Kui sa juba tead, et kasutad palju parasiitväljendeid, siis tee teadlik otsus nendest loobuda. Kui sa ei ole enda sõnavarast teadlik, palu sõbral või kolleegil sinu keelekasutust jälgida. Nii saad teada, milliseid sõnu vältida.