TERAV MÕISTUS: Charlotte oli erakordselt andekas. Üks tema kuulsatest mõtteteradest kõlab: «Häda pole selles, et olen vallaline ja tõenäoliselt vallaliseks jään, vaid selles, et olen üksik ja tõenäoliselt üksikuks jään.»Foto: University of Texas
Inimesed
21. aprill 2021, 12:00

„Jane Eyre’i“ autori tõeline kuulsus tuli meessoost varjunime all

Täna 205 aastat tagasi sündis ilmakuulsa romaani «Jane Eyre» autor Charlotte Brontë. Veel aasta pärast menuteose ilmumist ei osanud kirjastajad arvatagi, et autor on tegelikult naine.

Charlotte sündis Yorkshire’is Inglismaal kuuelapselise pere kolmanda lapsena. Tüdruk oli vaid viieaastane, kui ema Maria suri munasarjavähki või teistel andmetel sünnitusjärgsesse infektsiooni. Kuna iirlasest pereisa Patrick ei suutnud suurt lastekarja üksi kantseldada, saadeti Charlotte peagi kahe vanema õe Maria ja Elizabethiga vaimulikku internaati. Hiljem viidi sinna ka vahepeal kuueaastaseks saanud Emily. Koolis valitsenud julma ning vaenulikku õhkkonda ja sealt saadud negatiivseid kogemusi kasutas kirjanik hiljem inspiratsioonina oma kuulsas romaanis «Jane Eyre».

Edasi lugemiseks: