Foto: Pexels
Suhted
6. aprill 2021, 18:00

RÕÕMUS PARTNER, RÕÕMUS ELU! Õnnelikud suhted võivad pikendada meie eluiga

Ei ole saladus, et on palju erinevaid viise, kuidas enda eluiga pikendada, näiteks tervislikult toituda ja regulaarselt treenida. Kuid kas teadsid, et meie tervise, õnne ja pika eluea juures mängib väga olulist rolli ka tähendusrikaste suhete säilitamine? MeetnFly tutvustab kahte Ameerikas tehtud uuringut, milles selgus nii mõndagi üllatavat.

Harvardi uuringute keskus on teinud ühe pikima uuringu, mis sai alguse 1938. aastal ja kus jälgiti pea 80 aastat 724 mehe elu. Praegu on uuringu juht dr Waldinger, kes on sellel ametikohal juba neljas.

Aastate jooksul on teadlased neid mehi isiklikult küsitlenud, kogunud nende terviseteavet (isegi aju skaneeringuid ja vereproove) ning palunud vastata küsimustele nende töö- ja koduelu ning vaimse ja emotsionaalse heaolu kohta. Teadlased küsitlesid ka meeste abikaasasid ja täiskasvanud lapsi.

Suhted on väga olulised

Polnud erilist tähtsust, kas uuringus osalenud mehed on pärit privilegeeritud või tagasihoidlikust perekonnast või kogenud palju isiklikke võidukäike. Kui räägitakse sellest, mis neid vanemas eas õnnelikuks tegi ja kuidas õnn on nende tervist mõjutanud, on tulemused olnud järjepidevad – inimese õnn taandub mitmetele suhetega seotud õppetundidele.

Sotsiaalsed sidemed on tervisele kasulikud. Sotsiaalselt rohkem pere, sõprade ja kogukonnaga seotud inimesed on õnnelikumad, füüsiliselt tervemad ja elavad kauem kui need, kellel on lähikondlastega vähem häid sidemeid.

Üksindus näib olevat toksiline. Inimesed, kes on eraldatumad kui nad tahavad olla, on õnnetumad, nende tervis halveneb keskeas varem, aju funktsioneerimine langeb varem ja nende elu on lühem kui inimestel, kes pole üksildased. Kurb tõsiasi on, et rohkem kui iga viies USA kodanik tunneb ennast elu jooksul üksildasena.

Suhete kvaliteet loeb. Konfliktides, näiteks väga konfliktsetes abieludes ilma kiindumuseta elamine on inimese tervisele kahjulik. Elamine soojade suhete keskel on meie tervist kaitsev. Waldinger juhib tähelepanu sellele, et uuringus osalenud inimesed, kes olid oma suhetega kõige rohkem rahul 50-aastaselt, olid 80-aastaselt ka kõige tervemad. Tervisenäitajad keskeas ei ennustanud head tervist vanemas eas.

Olga Stavrova on teadlane, kes uuris 4400 heteroseksuaalset USA paari, kelle vanus oli üle 50 aasta. Selgus, et kui inimene on suhtes õnneliku kaaslasega, võib tema enda eluiga pikeneda isegi 8 aasta võrra pikemaks võrreldes inimesega, kes on suhtes vähem õnneliku partneriga.

Stavrova tõi uuringus välja, et pikema eluea saladus oli enda ja oma partneri rahulolu suhete ja eluga. Rahulolu eluga oli omakorda otseselt seotud osalejate kõrgema füüsilise aktiivsusega.

Partneri rahulolul eluga võib olla suur mõju tervisele ja pikaealisusele. Ehkki uuringus osalejad olid ameeriklased, usub Stavrova, et tulemused kehtivad tõenäoliselt ka väljaspool USA-d asuvate paaride kohta.

Mida me saame ise teha?

On oluline hoida või parandada suhteid pere, sõprade ja abikaasaga. „Inimesed, kes töötavad oma suhete kallal ja püsivad koos, on õnnelikumad,“ selgitab dr Waldinger. Stavrova usub, et kui soovime nautida pikemat ja õnnelikumat elu, peaksime partneri valikul pöörama rohkem tähelepanu ühisele tervislikule eluviisile ja füüsilisele aktiivsusele.