49.99, MangoFoto: Tootja
Ilu ja mood
20. aprill 2021, 14:58

Moeajaloo üks olulisemaid aksessuaare – ikoonilise Chaneli käekoti lugu

Coco Chanel oli käekotte disaininud juba alates 1929. aastast, kuid see uus oli teistsugune. Veebruaris 1955 lõi riiete ja aksessuaaride puhul eelkõige kandmismugavust hinnanud moedisainer käekoti, mis jättis naise käed vabaks. See oli esimene, mille sai õlale riputada, et käed oleksid vabad muude vajalikumate tegevuste jaoks. 

Klappkott, mis on tuntud kui Chanel 2.55, on üks olulisemaid aksessuaare moeajaloos. Koti nimeks sai Chanel 2.55 selle loomise aja järgi – 2 tähistas veebruari ja 55 aastat. 

Mademoiselle Chanel ja tema usaldusväärne kaaslane, lihtne must 2.55 käekott (1960). Foto: Shutterstock / Vida Press

Chanel 2.55 disain on ajendatud 1920. aastate sõduripaunast. Klappkotil on metallkett ja lihtne ristkülikukujuline lukk. Viimane sai nimeks mademoiselle’i ehk preili lukk – selline tiitel käis Chaneli nime ees kogu ta eluaja, sest ta ei abiellunud kunagi.

1980ndatel muutis teine moeguru Karl Lagerfeld ikoonilise käekoti kujundust. Ta vahetas mademoiselle'i luku Coco Chaneli maailmakuulsa logo põhjal loodud CC-luku vastu.

Nii sündis klassikaline Chaneli käekott, nagu me seda praegu teame. Lukk ongi üks põhiomadusi, mille järgi teha vahet 2.55 ja klassikalise klappkoti vahel. Disain on neil üldpildis siiski sama ja paljud moehuvilised nimetavad mõlemat ühtmoodi Chanel 2.55.

Coco Chaneli mademoiselle'i ja Karl Lagerfeldi kujundatud CC-lukk. Foto: etoile-luxuryvintage.com