Foto: Terttu Jazepov
Kultuur
17. aprill 2021, 12:00

LUGEMISSOOVITUS | Mis siis, kui aastakümneid tagasi tapetud neiu mõrvar ei olegi inimene, kes selle eest vanglas istus?

1986. aasta volbriööl tapetakse ühes Rootsi väikelinnas 16aastane Elita. Mõrvas süüdistatakse tema kasuvenda Leod, kes oli teiste sõnul justkui oma kasuõe mõjuvõimu all. Kohalikud elanikud on suutnud traagilise sündmuse seljataha jätta, kuid kellelgi neist pole aimu, et 33 aastat hiljem tulevad kõik saladused päevavalgele.

Anders de la Motte raamatus "Kevadohver" (Varrak, 2021) rullub lahti lugu, mida kohalikud elanikud on juba aastakümneid varjata püüdnud. Kui Thea Lind oma kallima Davidiga mehe kodulinna kolib, jõuab temani info 16aastase Elita surmast. Kui Thea saab teada, et mõrvapaigal viibis ka tema abikaasa, kes oli tollal 12aastane, ei anna see sündmus talle rahu, seda enam, et talle tundub, et talle ei räägita kogu lugu, mis tol ööl toimus.

Mida rohkem hakkab naine väikelinnas inimestelt toonase juhtumi kohta uurima, seda rohkem saab talle selgeks, et tõde pole neiu surma kohta päevavalgele tulnud. Ilmselgelt ei soovi kohalikud toonast tragöödiat meenutada ja Theaga hakkavad juhtuma üha veidramad asjad, millega talle üritatakse märku anda, et vanades asjades ei ole mõtet nuhkida.

Nagu sellest veel vähe oleks, on ka Theal endal saladus, mida ta on kiivalt varjata üritanud. Kui tema vend aga naist juhuslikult telekas näeb, hakkab kogu fassaad pragunema. Samal ajal, kui Thea üritab kõigest väest oma minevikku varjata, leiab ta end üha sügavamalt Elita minevikus. Mis siis volbriööl tegelikult juhtus ja kes neiu tegelikult tappis? Kui kõik pusletükid lõpuks õigele kohale asetuvad, on tõde palju kurvem, kui oleks võinud oodata.