Foto: Terttu Jazepov
Kultuur
10. aprill 2021, 12:00

LUGEMISSOOVITUS | Lõbus ja silmiavav teos seksist, mis aitab mõista iseend ja partnerit

Eneseabiraamatute populaarsus kasvab iga aastaga, ent millal oli viimane kord, kui lugesid teost, mis räägib seksist? Kui tahaksid oma kirge veidi rohkem mõista või partnerile selgeks teha, miks teid erinevad asjad erinevatel aegadel käima tõmbavad, siis sinu õnneks on Ameerika seksuoloog just sellise teosega maha saanud.

Seksuaalkoolitaja Emily Nagoski raamatust „Leia oma kirg“ (Postimees, 2021) saavad lugejad vastused küsimustele, mis on terve igaviku peas mõlkunud, näiteks miks mõned inimesed erutuvad väga kiiresti, samal ajal kui teised on pidevalt „pidurid“? Samuti selgub, mis tõde peitub selle taga, et inimesed seksides sokid jalga jätavad.

Tuleb välja, et tegelikult on kõik naised täiesti normaalsed, olgu neil seksiisu kolm korda päevas või kolm korda kuus. Tuleb lihtsalt mõista, mis takistab meie nn gaasipedaalil põhja minemast ja mis hoiab meil pidurit peal. Nagoski teeb selle kõik ja veel enamatki selgeks väga lõbusalt, lihtsalt ja näidetega elust enesest.

Autor kirjutab: „Paistab, et kultuurilise müüdi kohaselt peaksid naised olema täpselt nagu mehed – kattuva erutuse ja spontaanse ihaga – kuni selle hetkeni, kui vahekorda satume, ja siis tuleks meil funktsioneerida eksklusiivselt naissoo moel, saades orgasmi käitumisest, mis juhuslikult mõjub väga regulaarselt meestele. Meeste nauding on vaikenauding.“ (lk 287)

Ühiskond eeldab, et naised „töötavad“ samamoodi nagu mehed. Kuid igaüks, kes raamatut loeb, mõistab, et see ei ole nii – ega peagi olema. Tuleb lihtsalt teada, mis kellelegi mõjub, ja just seda „Leia oma kirg“ avastada aitabki.