Võistlusmoment on oluline: Kindlasti vaevab paljusid vanemaid mure, kuidas saada lapsi lauamänge mängima. Kohe kindlasti toetab seda võistlusmoment. Korralda näiteks pereturniir, mille raames toimub kindlal nädalapäeval ja kellaajal paaritunnine lauamängumaraton, kus iga võit annab ühe punkti. Edetabel olgu seinal. Võitjaid võib selgitada iga kuu, auhinnaks olgu aga midagi eelnevalt kokkulepitut.Foto: Panther Media GmbH / Alamy
Uudised
3. aprill 2021, 09:00

HARIV JA LÕBUS | Veeda nädalavahetus perega lauamängude seltsis!

Praegusel ajal kipuvad arvutid ja telefonid lastele liigagi suurteks «sõpradeks» saama. Üks võimalus, kuidas lapsi ekraanide tagant eemale meelitada ja samal ajal ka märkamatult nende õppimist toetada, on ühine lauamängude mängimine.

«Kõige paremini õpib laps siis, kui ta ise arugi ei saa, et õpib või harjutab – lõbus peab olema,» toob Sindi gümnaasiumi eripedagoog Airika Pening välja põhilisema, miks tasub lastega kodus lauamänge mängida.

Sama meelt on teisedki pedagoogid. Tartu Karlova kooli klassiõpetaja Kaari Liiva leiab, et hariduslikud lauamängud on hea viis varjatud õppimiseks: kui laps kipub sisukatest õpikutekstidest väsima, pakuvad õpetlikud lauamängud lõbusat vaheldust. «Lisaks õpetavad lauamängud lastele oskust reeglitest kinni pidada, kaaslastega arvestada, võita ja kaotada,» märgib Kaari.

Seda, et lauamängud on suurepärane viis lastele sotsiaalseid oskusi õpetada, kinnitab omalt poolt ka Tartu Emajõe kooli õpetaja Merlyn Arvola: «Tänapäeva maailmas, kus kõike saab ruttu ja kohe, õpetavad lauamängud pika perspektiivi nägemist, eesmärgi nimel töötamist, meeskonnatööd ja ka toimetulekut kaotuskibedusega.»

Võistlusmoment on oluline: Kindlasti vaevab paljusid vanemaid mure, kuidas saada lapsi lauamänge mängima. Kohe kindlasti toetab seda võistlusmoment. Korralda näiteks pereturniir, mille raames toimub kindlal nädalapäeval ja kellaajal paaritunnine lauamängumaraton, kus iga võit annab ühe punkti. Edetabel olgu seinal. Võitjaid võib selgitada iga kuu, auhinnaks olgu aga midagi eelnevalt kokkulepitut. Foto: Panther Media GmbH / Alamy

Harivad ja lõbusad

Tartus ja Põlvas mõttemängude ringe juhendav Meelis Kuldkepp jagab lauamängud kaheks: avatud ja peidetud informatsiooniga mängudeks. Avatud mängudes on kõigile mängijatele vastaste nuppude või muude mänguvahendite paiknemine näha. Sedasorti mängud arendavad eelkõige kombineerimise ja arvutamise oskust. Peidetud informatsiooniga mängudes sõltub edu osaliselt sellest, mis numbri mängija täringul veeretab, mis ülesande saab või mis klotsi/kaardi peab mänguväljale asetama. «Need mängud arendavad tõenäosuste arvutamise, teistega kokkulepete sõlmimise ja mõistlike riskide võtmise otsust,» selgitab Meelis. Mõned lauamängud on tema sõnul ka turvaline keskkond katsetada elus ette tulevaid olukordi ja need on lisaks harivale aspektile kindlasti ka lõbusad.

Õpetaja Kaari on tähele pannud, et kauplustes müüdavad mängud arendavad peamiselt faktiteadmisi, mälu, sõnavara laiendamist, eneseväljendusoskust, strateegilist ja loogilist mõtlemist ning muudki. Mingitele kindlatele ainetundmise teemadele suunatud lauamängud on saadaval pigem õppekomplektides.

Lauamängude mängimine teeb tervisele head

  • Parem mälu. Ajuosad, mis vastutavad keerukate mõtete ja mälu tekke eest, saavad mängides erilist kasu ning muutuvad tugevamaks. See tuleb kasuks igas vanuses.
  • Vähem stressi. Et lauamängud viivad argistest tegevustest eemale, aitavad need lõõgastuda. Üks paremaid lauamängudega kaasas käivaid nähtuseid on naermine, mis suurendab heaolutunnet loovate endorfiinide teket. Lähedastega koos naermine suurendab empaatiavõimet ja omavahelist usaldust.
  • Tervem süda. Naermine võib kaasa aidata vererõhu langetamisele. Endorfiinide tootmine lõdvestab lihaseid ja parandab vereringet, mis omakorda langetab vererõhku. Kõrge vererõhk on ju teadupärast seotud südame-veresoonkonnahaigustega.
  • Tugevam immuunsüsteem. Negatiivsus, depressioon ja stress vähendavad keha võimet haiguste vastu võidelda. Positiivsed mõtted ja tunded, mis saadakse lauamänge mängides, elavdavad teatud kemikaalide tootmist, mis vähendavad stressi ning suurendavad immuunsüsteemi võimet keha kaitsta.
  • Laste parem areng. Lauamängud arendavad loogilist mõtlemist, väitlusoskusi, kriitilist mõtlemist ja ka ruumilist mõtlemist. Lauamängude mängimine arendab ka suhtlusoskust ja pikendab tähelepanuvõimet.
  • Teraapiline kasu. Mitmed lauamängud vajavad häid motoorseid oskusi ja head koordinatsiooni. Regulaarne harjutamine aitab neid oskusi arendada. Eriti oluline on see lastele, inimestele, kellel on vaimne või füüsiline puue, vanuritele ning ka neile, kes taastuvad õnnetustest.
  • Lauamängud on abiks erivajadustega koolilastele, et arendada nende lihaste ja närvide toimimist, samuti on lauamängudest abi taastusravis.

Allikas: Brain Games

Mida osta?

Kuigi õpetuslik iva on sees ka kõige lihtsamatel klassikalistel ja üle põlvkondade kestnud mängudel – näiteks lauamäng «Tsirkus» aitab kaasa loendusoskuse lihvimisele ning õpetab liitma-lahutama –, tasub hankida ka vahvaid moodsaid mänge.

Tähtede ja sõnade õppimiseks
«Tark mees taskus». Hind veebipoes Goldemerk.ee 7.99

Tähestiku õppimiseks
«Eesti tähestiku mäng». Hind veebipoes www.xsmanguasjad.ee 6.50

Sõnade õppimiseks ja arvutamiseks
«Scrabble». Hind veebipoes Rahvaraamat.ee 29.99

Arvutamise õppimiseks
«Triolet». Hind veebipoes Brain-games.ee 19.95

Geograafia õppimiseks
«Geopol». Hind veebipoes Rahvaraamat.ee 21.99

Ajaloo õppimiseks
Kaardimäng «Eesti mäng. Ajalugu». Hind veebipoes Nutigrupp.ee 8.00

Looduse, maateaduse ja ühiskonna õppimiseks
«Eesti mäng». Hind veebipoes Nutigrupp.ee 29.00

Taju, mälu ja mõtlemise arendamiseks
«Dobble». Lihtne kujundite äraarvamise mäng kogu perele. Hind veebipoes Apollo.ee 16.95

Mäng koostöö arendamiseks

«The Mind». Mäng, kus ei või rääkida ega märkide keeles üksteisega infot vahetada, lubatud on ainult mõelda! Sobib väga hästi igas vanuses lastele ja ka täiskasvanutele. Treenib üksteisest arusaamise ja koostöö oskust. Hind veebipoes Brain-games.ee 10.95