Foto: Pexels
Ilu ja mood
2. aprill 2021, 17:00

Juuksur selgitab: millal laste juuksevärvimise soovile järele anda?

Aina noorema eani nihkub piir, mil lapsed asuvad vanemalt uut ja kirkamat juuksevärvi lunima. Enne, kui pesamuna palvetele järele annad, uuri, mida arvab asjast Uuesalu Ilustuudio juuksur Liina Nielson.

«Kuna laste nahk on õhem, tundlikum ja igasugusele töötlemisele vastuvõtlikum, võiks esmavalik olla juuksuri juurde minek,» ütleb Liina. Kui see pole aga võimalik või on kindel soov just kodus värvikatsetusi teha, tuleb arvestada päris mitme asjaoluga.

Esiteks: poest saadavad juuksevärvid on agressiivsemad ja tugevama vesinikuga. «Nendega värvides võib olla tagajärjeks punetav ja villis peanahk,» hoiatab juuksur. «Lisaks võivad need sisaldada selliseid ohtlikke aineid nagu parafenüleendiamiin PPD ja tolueen-2,5-diamiin PDT, mida tuleks laste juukseid värvides kindlasti vältida,» teab spetsialist. Kindlasti peaks kodus värvides tegema seda suuremas ruumis, kus õhk liigub – et värviaurud ei satuks lapse hingamisteedesse. «Eriti ettevaatlik tuleks värvimisel tekkivate aurudega olla nende laste puhul, kel on astma või tundlik ja kergelt ärrituv nahk,» viitab Liina.

Kui lapsel on aga kustumatu soov juukseid blondeerida, võiks seda kindlasti paluda teha juuksuril, kes segab kokku lapsele sobiva värviretsepti. Alustuseks soovitab juuksur heledamaks töödelda vaid mõne salgu. «Sel juhul ei puutu vahend nii palju peanahaga kokku ja ka tulemus jääb tagasihoidlikum,» selgitab ta.

Kuna enamasti ei värvita laste juukseid regulaarselt, tuleks toonima asudes alati arvestada, et välja kasvades oleks üldmulje ilus ja loomulik.

Eelista ajutisi lahendusi

Liina ei soovita püsivärvidega juukseid toonida alla 14aastastel lastel. Selle asemel suunab ta ringi vaatama (veebi)kauplustesse, sest püsivärvide kõrval leidub palju mahedamaid lahendusi.

«Tänapäeval on olemas väga vahvaid pesust pesuni kestvaid toonivaid juuksekriite ja värvilisi juukselakke ning -geele, millega saab juukseid värvida vastavalt tujule. Lisaks leiab ka värvilisi clip-in-salke, mis kinnitatakse juustesse klambri abil.»

Värvimuutusi saab teha ka toonivate šampoonide, palsamite ja ühekordsete toonijatega, kuid viimastega tuleb Liina sõnul arvestada juukse loomulikku värvi, vastasel juhul võib tulemus üllatada. «Pole mingi haruldus, kui toon ei jää üldse peale või on värv nii intensiivne, et kulub maha pool aastat.»
Juuksuri sõnul ei tohi ka ajutiste lahenduste puhul tähelepanu kaotada. «Ükski keemiline töötlus ei ole täiesti ohutu ja pole üldse oluline, kas värvitakse tumedaks, heledaks või värviliseks.»


Värvid ise kodus lapse juukseid? Järgi juuksuri soovitusi!

  • Tutvu hoolikalt kasutusjuhendiga. Sealt saad infot, kuidas värv kokku segada ja kas see tuleks kanda kuivadesse või šampooniga pestud rätikukuivadesse juustesse.
  • Alustuseks tee lapse nahal allergiatest. Sega värv kokku ja kanna tilgake näiteks käenaha pinnale. Hoia seda 5−10 minutit ja loputa jaheda veega maha. Kui nahk ööpäeva jooksul ei puneta ja löövet ei teki, võib värvimisega alustada.
  • Kanna juuksepiirile õrnatoimelist kreemi või vaseliini, see aitab kergemini eemaldada sinna sattunud värvi.
  • Värvi tuleb peale kanda kinnaste ja värvipintsli abil, peenikeste salkude haaval. Alusta eest, liikudes kukla suunas.
  • Pea kinni pakendil olevast mõjuajast.
  • Juhul, kui tekib peanaha kipitus või põletustunne, tuleb värv kohe maha pesta. Nii väldid võimalikku peanaha kahjustust.
  • Mõjuaja lõppedes tuleb värv jaheda veega maha loputada. Pärast pese juuksed korralikult šampooniga ja turguta palsamiga.

Püsivärvi asemel proovi neid vahvad lahendusi

Fimage Beauty värvilised clip-in-juuksesalgud. Hind veebipoes Prokosmeetika.ee 2.50 tk Foto: Tootja

Ideaalne viis lisada juustesse erksaid toone. Salke on lihtne paigaldada ja korduskasutada.

Björn Axeni mahapestav juuksevärv Color Shot (toon Steel Lavender). Hind veebipoes Scandinavianbrands.ee 15.99 (50 ml) Foto: Tootja

Mahapestav ja ajutine juuksevärv, mis kulub maha umbes kümne pesukorraga. Ei sisalda parfüüme, silikoone, parabeene, ammoniaaki ega vesinikperoksiidi.

Sibel Colori värvilakk (toon Pastel Pink). Hind veebipoes Tradehouse.ee 4.10 (125 ml) Foto: Tootja

Aerosoolpihustiga juuksevärvi lakk on ideaalne kiireks stiilimuutuseks. Lihtne kasutada, eemaldatav šampooniga pestes.

L’Oréal Paris’ juuksemeik Colorista Hair Makeup (toon Metallic Blue). Hind veebipoes Mylook.ee 7.95 (30 ml) Foto: Tootja

Õrna koostisega efektvärv. Tulemus on nähtav kohe ja selle saab maha pärast esimest pesemiskorda.

Kay Pro juuksemask (toon Gold). Hind veebipoes Salonplus.ee 14.95 (300 ml) Foto: Tootja

Tooniv ja intensiivselt hooldav juuksemask sobib nii naturaalsete, värvimata kui ka värvitud või triibutatud juuste toonimiseks.

Goldwelli tooniv vaht Soft Color. Hind veebipoes Kaubamaja.ee 15.99 (125 ml) Foto: Tootja

Annab särava läike või uue moodsa tooni. Ei sisalda ammoniaaki ega vesinikku, pH on 6,8. Kestab umbes 5−8 pesukorda ja kulub maha ühtlaselt.


Tundliku peanaha kaitseks

CHI peanahka kaitsev pihus Ionic Color Guard. Hind veebipoes Prokosmeetika.ee 13.00 (118 ml) Foto: Tootja

Toode on mõeldud tundlikule peanahale piserdamiseks enne juuksevärvi pealekandmist. Leevendab tundlikkusest tingitud kipitus- ja kihelustunnet. Sisaldab aaloed, lavendlit, kummelit ja C-vitamiini ning on parabeenivaba.