Koolitoit.Foto: Aldo Luud
Lugejakiri
26. märts 2021, 12:15

Lugejakiri | Ema mure: kuidas laps e-õppel söönuks saab? (11)

Maapiirkonnas elav ema muretseb kodus e-õppel oleva lapse pärast. Asi pole õppimises, sest sellega tuleb ta teises klassis käiv põnn toime, küll aga lõunasöögis.

„Sõidan iga päev ligi tunni tööle ja tagasi koju, mistõttu ei saa lõunaks lapsele kartulit ja kastet tegema minna. Võin ju toidu isegi õhtul valmis teha, aga soojendada ma lapsel seda lasta ei saa. Meil on gaasipliit ja ohtlik, kui äkki korralikult pliiti ei sulge. Mikrolaineahju meil ei ole. Aga midagi enamat tahaks ju lisaks võileibadele oma lapsele pakkuda,” muretseb Eneli.

Naise sõnul ongi siiani põhiliseks roaks olnud salatid ja võileivad. „Mõnikord olen ka jätnud helbeid või müslit. Ta peab ju õhtusöögini pikalt ootama. Ise muretsen, et nüüd läheb teine aasta, mil laps peab lihtsama toidukraamiga hakkama saama. Kas see tema tervisele ei jäta jälge? Ise sain lapsepõlves alati lõunaks midagi sooja. Olgu siis supp, praad või veel suisa koos magustoiduga. Ma mõistan praegust olukorda ega võitle selle lõuna pärast kehtestatud piirangute vastu, vaid otsin hoopis ideid, kuidas saaks ise ikkagi korraldatud lapsele parema lõuna,” kirjutab Eneli.

Ema sõnul oli neil korraks läheduses elavate emadega plaan, et jagavad mingid toidukorrad ära. „Nii oleks keegi valmistanud, keegi kodudesse viinud toidu. Aga ka meie piirkonnas tõusid koroonapositiivsete arvud, mistõttu ei julge kellegi juurde minna ega niimoodi liikuda. Mikrolaineahju ostmisele olen mõelnud, aga äkki on veel mõni parem valik. Linnas oleks ehk lihtsam, sest saaks kasvõi korra nädalas selle lõuna lapsele kulleriga saata. Saaks sooja ja mõnusat toitu. Äkki sel õppeaastal õnnestub veel koolimajja õppima ja sööma saada,” loodab Eneli.

Kuidas teie olete kodus e-õppel olevatele lastele lõunasöögi organiseerinud?