Foto: Vidapress
Ilu ja mood
11. märts 2021, 15:13

TEE LOOMASÕBRALIK VALIK: kuidas vahet teha ehtsal ja kunstkarusnahal? (7)

Aina enam inimesi proovib teha loomasõbralikke moeotsuseid ning on selja keeranud ehtsale karusnahale. Kuidas aga vahet teha ehtsal ja kunstkarusnahal, kui koostisosade nimekiri ega vestlus müüjaga vastust ei anna? Loomade eestkoste organisatsioon Loomus toob välja neli nõuannet, kuidas jopekrae või mütsituti päritolu osas selgust saada.

1. Keeruta üksikuid karvu sõrmede ja pöidla vahel. Ehtsa karusnaha puhul on karvad siledad ja pehmed ning need veerevad sõrmede vahel hõlpsasti. Kunstkarusnahk tundub karedam, kuigi tänapäeval võib ka kunstkarusnahk tunduda pehme ja tõeline.

2. Puhu, et näha karvade aluskihti. Ehtne karusnahk koosneb mitmest kihist õhukestest peaaegu lokkis karvadest, mis moodustavad aluskarvastiku. Tihti torkavad silma pikemad ja jämedamad karvad, mis võivad juure lähedal teist värvi olla. Karvad kinnituvad loomanahale. Kunstkarusnaha karvad on lihtsama struktuuriga. Sageli on üksikud karvad sama pikkuse, paksuse ja värviga ning need kinnituvad kanga külge.

3. Aja karv sõrmedega laiali ja torka nõelaga materjali, millele karvad kinnituvad. Kui tegu on ehtsa karusnahaga, siis on karv naha küljes ning sellest on raske nõelaga läbi torgata. Kunstkarusnaha puhul näeb kangapõhi, millele karv kinnitub, välja nagu võrk või kude ning nõel läheb kangast kergelt läbi.

4. Tõmba paar karva ettevaatlikult välja ja hoia neid leegi kohal. Tee seda mittesüttival alusel! Ehtne karusnahk kõrbeb ja lõhnab nagu inimese juuksekarv. Kunstkarusnahk sulab nagu plastik ja lõhnab nagu kõrbenud plastik. Moodustuvad väikesed plastikpallid, mis on sõrmede vahel katsudes kõvad.

Kui õhku jääb endiselt kahtlus, kas tegu on ikka kunstkarusnahaga, soovitab Loomus eseme ostmata jätta, sest vaid nii saab 100% kindel olla, et sa ei toeta oma ostuga karusnahatööstust.