Foto: Pexels / Cottonbro
Ilu ja mood
8. märts 2021, 09:00

Käte nahk reedab su vanuse! Kuidas leevendada peamisi muresid?

Vananevad käed reedavad sünniaasta ka siis, kui seda näopiirkonnas veel varjata õnnestub. Kui käte nahk on muutunud kuivaks ja karedaks, kortsud ja kumavad veresooned riivavad silma, küüned näivad elutud ning tuhmid, on aeg tegutseda. Maniküürija ja koolitaja Anne Raag aitab põhilised kätega seotud murekohad lahti harutada ning lahendused leida.

Nähtavad kortsud

Vähene vedeliku tarbimine, suurenev vanus, päikeselembus ja kätega tehtav füüsiline töö on peamised faktorid, mis põhjustavad käenaha kuivamist ning lõtvumist ja toovad kortsud esile. Olukorra halvenemisele lisavad oma panuse meie laiuskraadidel valitsev muutlik temperatuur, pidev kokkupuude vee ja puhastusvahenditega, aga ka vaimne väsimus ning kimbutavad haigused.

Mida teha? Kasuta pesemiseks õige temperatuuriga vett. Liiga külm vesi võib tekitada nahale punakaid laike, kuum aga kuivatab liigselt nahka.
Hellita oma käsi mitu korda päevas kreemidega, mis sisaldavad kollageeni, retinooli, hüaloreen- või puuviljahappeid ning erinevaid vitamiine. Sage kätepesu muudab naha normaalset pHd, mistõttu on tasakaalu säilitamine hoolduskreemi abil nahale väga vajalik.

Kare nahk

Karedaid ja kuivi käsi on ebamugav katsuda nii endal kui ka teistel. Liigne kuivus võib olla tingitud nahatüübist, välistest ärritajatest, nagu päike või madal temperatuur, samuti nõrgast vereringest, naha rasuerituse nõrgenemisest või vanuse lisandumisest. Vananevas nahas võivad nii ainevahetus- kui ka vereringeprobleemid vähendada veesisaldust ja elastsust.

Mida teha? Igapäevane kätehooldus on siingi salasõna, kuid päevastele kergematele toodetele võiks lisada ka öise hellituse. Alusta seda õhtuse nahakoorimisega, seejärel kanna kätele intensiivse ja päevasest kätekreemist rasvasema koostisega hoolduskreem. Tõmmates kätte ka õhukesed puuvillased kindad, saavutad lisaefekti – nii saab kreem hommikuni oma mõju avaldada ja parimat tulemust pakkuda.

Tumedad laigud

Vananedes tulevad käeseljal nähtavale niinimetatud vanaduslaigud ehk pruunid pigmendilaigud. Üldisest nahatoonist tumedamaid laike toob esile UV-kiirgus. Kui nooremas eas on plekid väikesed ja praktiliselt nähtamatud, siis vanuse kasvades need vähehaaval suurenevad, ühinevad ning on esteetiliselt häirivad.

Mida teha? Parim relv on ennetamine! Olenemata aastaajast tuleks käekotis kaasas kanda päikesekaitsekreemi. Käeselja õhuke nahk vajab sarnast hooldust kui õrn ja tundlik silmaümbrus, mis on samuti aasta ringi ilmastikuoludele, sealhulgas päikesele, eksponeeritud. Samuti on abiks nahatooni helendavad ja seda ühtlustavad kätekreemid. Vali igapäevasesse kasutusse hooldustooteid, mis sisaldavad AHA-happeid – need aitavad võidelda nii kortsude, naha kareduse kui ka ebatasase pigmentatsiooniga.

Tuhmid ja elutud küüned

Heas korras ja terved küüned on elastsed, nende pind on sile, läikiv ning heleroosa. Pruunika, hallika või kollaka tooniga küüned võivad anda märku üksluisest toitumisest ja sellega kaasnevast vitamiinide ning mineraalainete puudusest või olla pikaaegsete muremõtete ja stressi tagajärg. Oma osa küünte värvuse muutumisel mängivad ka suitsetamine ning hooletu ja pikaajaline tumedate küünelakkide kasutamine.

Mida teha? Parim viis küünte loomuliku värvi taastamiseks on välja selgitada muutuste tekkimise põhjus. Vajadusel küsi nõu oma küünetehnikult, pere- või nahaarstilt. Kiireid lahendusi pakub professionaalne maniküür koos küünepinna poleerimise ja rikkaliku niisutamisega. Igapäevases maniküüris ära alahinda kaitsvate aluslakkide olulisust. Toitu mitmekülgselt, väldi pikaaegseid muremõtteid ja viibi piisavalt värskes õhus, et tagada organismi üldine tugevus.

Kihilised ja haprad küüned

Küüned võivad kihistuma ja murduma hakata mitmete tegurite mõjul, nagu näiteks liigne kokkupuude vee, puhastusvahendite ja teiste kemikaalidega. Põhjuseks võib olla ka kõrge ja madal temperatuur, mis vähendab niiskust küüntes. Samuti võib küünte kuivus ja haprus kaasneda kuiva naha või mõne nahahaigusega. Rabedad küüned on sageli ka loomuliku vananemisprotsessiga kaasnev nähtus.

Mida teha?
Unusta atsetooniga küünelakieemaldi, see kuivatab küüsi ja küünenahku. Kasuta kaitsvaid ravilakke ja küünetugevdajaid, mille koostist on rikastatud vitamiinide, keratiini ja looduslike õlidega. Ka spetsiaalsed toidulisandid, millest leiab biotiini, rauda, seleeni, aitavad küüsi tugevdada. Maniküüri ABC olgu selge. See algab alati pehme 240gritise viili kasutamisega, järgneb lühike leotus soojas vees, õrn küünenahkade tagasilükkamine ja rikkalik niisutus sobiva hooldustootega.

Sobimatu maniküür

Ära alahinda maniküüri mõju! Ebaühtlase pikkusega, kätega mitteharmoneeruva kujuga küüned, narmendavad küünenahad ja sobimatu tooniga lakk lisavad kätele hoobilt vanust. Klassikaliste põhimõtete või uusimate trendidega tasub sammu pidada!

Mida teha?
Küsi nõu küünetehnikult. Koos leiate sobivaima küünekuju ja värvilaki, mis arvestaks kandja nahatooni ja vanusega. Klassikalised lakitoonid sobivad alati, kuid ka särtsakamad küüned võivad olla kohased igas eas, sest annavad kätele nooruslikkust ja viivad tähelepanu tekkinud pigmendilaikudelt või veidi närtsinud nahalt kõrvale.

Leia oma käte ja küünte hellitamiseks väärt toode!

Biotin Strongi toidulisand küüntele ja juustele. Hind Apothekas 13.46 (60 tk). Sisaldab küünte tugevdamiseks vajalikku keratiini, biotiini, metioniini ja tsinki. Foto: Tootja
Hoia noorendav käteseerum. Hind veebipoes Loverte.com 16.90 (50 ml). Seerum niisutab erinevaid nahakihte, aitab siluda peeneid kortsukesi ja muudab käed hetkega siidiseks. Foto: Tootja
Eucerini kätepesuõli ph-5. Hind Apothekas 12.73 (250 ml). Seebivaba, õrnatoimeline kätepesuõli puhastab õrnalt, aga tõhusalt kuivad ja tundlikud käed. Foto: Tootja
Dependi geel O2 kihistuvatele küüntele. Hind Kaubamajas 7.90 (10 ml). Geel seob küüneplaadi kihid omavahel, parandab kihistunud küüneotsad ja taastab niiskustasakaalu. Foto: Tootja
OPI matt küünetugevdaja Matte Nail Envy. Hind Rosalindi poodides 22.70 (15 ml). Muudab küüned vastupidavamaks murdumisele, kihistumisele ja lõhenemisele. Foto: Tootja
Alessandro Spa kahefaasiline kätekoorija. Hind veebipoes Tervisilu.ee 20.00 (100 ml). Külluslik õlikokteil ja Atlandi ookeani meresool eemaldavad elutud naharakud ning siluvad nahka, tagades sametised ja pehmed käed. Foto: Tootja