Briti kirjastaja Alfred Harmsworth (1865-1922) oli esimene oma kodumaal, kellel oli Mercedes. Foto aastast 1908.Foto: Alamy / Vida Press
Ilu ja mood
23. märts 2021, 18:46

Armas kaisutus ülikrõbeda hinna eest ehk Teddy Beari mantel

Kui Itaalia moeäri Max Mara 2017. aastal Teddy Beari ehk kaisukarumantlit tutvustas, müüdi neid tuhandeid ja paljud teisedki moeloojad asusid analooge turule paiskama. Armsa mantli populaarsus aina kasvab ega näita seniajani aeglustumise märke.

Olid ajad, kui autosõit oli rikaste lõbu ja seda peeti välispordialaks.1900. aastate alguses oli enamik autosid ilma katuseta, mis jättis autosõitjad külma ja tuule kätte, kui nad hobuvankritest mööda kihutasid. 

Lõbusõitjatele hädavajalikku talvist sooja andvat riietust asus disainima ja valmistama Briti firma Motoluxe. Teiste seas valmisid kohevad alpakavillast mantlid, mida tollal kandsid ainult mehed. 1960. aastatel lõpetas Motoluxe tegevuse, ent on ajaloolises mõttes kaisukarumantli looja. 

Nii nagu Coco Chanel ei leiutanud väikest musta kleiti, vaid tegi populaarseks, viis ka kaisukarumantli massidesse juba hoopis teine moefirma. 

2013. aastal näitas Max Mara disainer Ian Griffiths (54) moelaval ülisuurt pruuni alpakavillast ja mohäärist valmistatud mantlit, mis oli tema edasiarendus Motoluxe’i tootest. Neli aastat hiljem tegi Griffiths ka enda kaisukarumantlile uuenduskuuri, tuues välja selle siidist ja kaamelikarvadest versiooni. 

2017. aasta sügisel esitletud varianti saatis uskumatu edu selle vägagi krõbedast hinnast hoolimata. Aastaga kerkis mantlite müük üle 15 000 ning disaini- ja kiirmoekettidesse ilmus veel tuhandeid koopiaid. 

Kui USA näitlejat Julia Robertsit (53) 2018. aasta lõpus valge Teddy Beari mantliga nähti, müüs Max Mara neid veel hoobilt 1500 tükki. Ühe mantli hind oli seejuures 3500 dollarit. Foto: Alamy / Vida Press

Kui USA näitlejat Julia Robertsit (53) 2018. aasta lõpus valge Teddy Beari mantliga nähti, müüs Max Mara neid veel hoobilt 1500 tükki. Ühe mantli hind oli seejuures 3500 dollarit.