Foto: Pexels
Ilu ja mood
26. veebruar 2021, 15:00

Tee oma riidekapis inventuur ja loobu nendest seitsmest asjast! (3)

Minimalism on järjest populaarsemaks muutumas. Kui tahaksid sellega samuti algust teha või pole lihtsalt veel aasta alguse kapikoristust teha jõudnud, toob The Everygirl välja seitse asja, millest peaksid kohe kindlasti vabanema.

1. Sama särk mitmes eri toonis

Kui sul on mitu samasugust riideeset, võta need välja, pane ritta ja vali üks, mida sa kõige rohkem kannad. Rõivakomplektide kokkupanemiseks on palju viise, ära piira end ühe kindla lõikega T-särgiga.

2. Riided, mis on kas liiga suured või väiksed

Väga lihtne on oodata päeva, mil sulle mahub pesus kokku tõmmanud kudum selga, aga sa peaksid looma garderoobi, kus on asjad, mida sa kannad praegu. Sama lugu on ka mitu numbrit suuremate riietega, mille sa ostsid lihtsalt seetõttu, et sulle meeldis lõige, värv või muster.

Muidugi on raske lahti lasta rõivastest, mille peale sa kulutasid palju raha või mis on sulle mõnel muul moel kallid, aga oluline on olla realistlik ja luua garderoob, kus oluline on kvantiteet, mitte kvaliteet. Vaata igat oma eset ja küsi endalt, mis teeb selle nii eriliseks, et peaksid selle alles jätma. Kas sa saad selle väiksemaks õmmelda või internetis maha müüa ja raha tagasi saada? Kui ei, siis on aeg see kogumispunkti viia.

3. Väljaveninud rinnahoidjad

Selle punkti all pole mõeldud erilist pitsrinnahoidjat, mida sa kannad ainult erilistel puhkudel, vaid tavalist rinnahoidjat, mida sa oled kandnud nii palju, et see on sulle juba selga ära kulunud. Raske on loobuda rinnahoidjast, mida sa oled aastaid kandnud ja mis istub hästi, aga üldiselt võiks korra aastas oma aluspesu üle vaadata ja loobuda nendest rinnahoidjatest ja aluspükstest, mis on oma vormi kaotanud. Nende asemele osta endale uus ja mugav pesu. Muidugi saad oma rinnahoidja eluiga tunduvalt pikendada, kui kannad selle eest õigesti hoolt.

4. Komplekt, mida sa kunagi armastasid, aga mis seisab nüüd kõikide teiste asjade taga

Meil kõigil on rõivaid, mida me kunagi armastasime, aga mida me pole nüüdseks mitu kuud puudutanud. Meie stiil muutub, aga kui on selge, et sa pole enam nendest riietest huvitatud ega suuda neid teiste esemetega kombineerida, on aeg neist loobuda.

5. Tasuta saadud T-särgid, mütsid ja kotid

Aja jooksul võib su kappi tekkida päris suur suvaliste esemete kollektsioon. Kui sa neid asju vaatad, küsi endalt, miks sa pole neid asju kasutanud ja kas sa näed end kunagi üldse seda tegemas. Muidugi on tore, kui sul on valik, aga kui annad mittevajalikud asjad ära, on sul kapis rohkem ruumi asjadele, mida sa päriselt kannad.

6. Kõik, mida sa pole viimase kuue kuu jooksul kandnud

Kuna Eestis on neli aastaaega, on see muidugi keeruline, aga pööra siin tähelepanu pigem esemetele, mida saab kanda aastaringselt, näiteks mõni pluus või seelik. Kui sa ei suuda ikka otsustada, kas peaksid sellest loobuma, küsi endalt järgmisi küsimusi:

·      Kas see rõhutab ja varjab õigeid kohti?

·      Kas see sobib teiste asjadega?

·      Kas ma armastan seda endiselt?

·      Kas see läheb mulle endiselt selga?

·      Kas ma tunnen end selles mugavalt?

·      Kas ma ostaksin selle, kui näeksin seda praegu poes?

·      Kas see on katki?

·      Miks ma seda kandnud pole?

7. Kõik, mida sa oled lubanud parandada, aga pole seda siiani teinud

Kui sul on mingi ese olnud kauem kui kuus nädalat ja sa pole seda parandanud, pesnud vms, siis ei tee sa seda tõenäoliselt kunagi. Ära hoia alles pükse, mis on mõeldud pikemale naisele. Kui need püksid sulle tõesti meeldivad, vii need õmbleja juurde ja lase lühemaks teha. Kui mõni auk vajab parandamist, tee seda nädala jooksul või vii taaskasutusse. Need võtavad su niigi täis kapis lihtsalt ruumi.

Valmistu järgmiseks aastaks

Selleks, et näha, mida sa järelejäänud rõivastest päriselt kannad, keera aasta alguses kõik riidepuud teistpidi. Iga kord, kui sa midagi kannad, pööra riidepuu ümber. Nii näed sa aasta lõpus väga selgelt, mis riideid sa isegi mitte puudutanud pole ja saad neist lihtsamini loobuda.