Turvakaamera.Foto: Joosep Martinson
Lugejakiri
26. veebruar 2021, 11:40

Lugejakiri | Kus on turvameeste pilgud, kui kaubanduskeskustes möllavad noored? (18)

Mida teha nende noortega, kes koroonaviirusest hoolimata suurtes kaubanduskeskustes rõõmsalt puntidena koosviibivad ja reegleid ei järgi?

„Eelmisel reedel käisime paari kolleegiga pärast tööd ühes Tartu suurimas kaubanduskeskuses. Maskid ees ja kohvilauas viisakalt distantsi hoides. Meie kõigi imestuseks pidime korduvalt kogema olukorda, kus noored vastutustundetult poodides lihtsalt hängivad,“ kirjutab 45aastane Kai.

„Esimene ebameeldiv üllatus oli pinksilaudade juures, kus ligi kümmekond teismelist lolli mängis. Mõni tegi tõenäoliselt TikToki tarbeks videot, aga mõni teine aeles lihtsalt niisama põrandal või vajus sõbrale selga. Ei olnud neil maske ega hoidnud nad vahemaad. Kus olid turvamehed? Ei tea, sest seal neid igatahes ei olnud. Ja neid ka ei tulnud. Ja tegu ometigi kaubanduskeskusega, kus kõik peaks kaamerasilmale nähtav olema. Loomulik oleks, et turvamehed näevad ja reageerivad. Usun, et ei ole meeldiv noortekampa minna laiali ajama minna, aga kui järjepidevalt seda teha, siis nad niimoodi ka ei koguneks,“ leiab Kai.

Kui Kai keskusest lahkus, siis ei olnud need noored veel kuhugi läinud.

„Nii nad tunde ja tunde seal jõlguvad. Pole ka ime, et koroonaviirus jõudsalt levib. Kui need noored ise kergelt põevad või tundemärke ei oma, aga kaubanduskeskuses seda levitavad – mida me tahame? Ja ometigi oleks kevadine piirang võinud olla ju piisav, et poed pingutaksid, et saaksid avatud olla,“ on Kai nähtus pettunud.

Mõnisada meetrit eemal olid naise sõnul natuke nooremad poisid, kes ühes söögikohas ringi jooksid ja inimesi häirisid.

„Ka need poisid said tunnikese vabalt möllata, misjärel alles kaks turvameest nõutul pilgul kohale saabusid. Ja aimata võis, et mitte enda initsiatiivil, vaid keegi juba kutsus nad. Poisid panid eest jooksu ja nii see asi vist jäi,“ selgitab Kai.

Kai sõnul on vastutus kindlasti ka vanematel, kes noortele ehk ohte piisavalt ei ole selgitanud.

„Ega last kodus vangis hoida ei saa, aga tahaks loota, et vanemad suudavad usaldulikusuhte abil end siiski neile kuuldavaks teha. Ja ikkagi – turvameestel oli võimalus reageerida sel hetkel, kuid seda ei tehtud,“ lisab Kai.