Foto: Terttu Jazepov
Kultuur
27. veebruar 2021, 09:00

LUGEMISSOOVITUS | Menuki „Sosinamees“ autori uus raamat on stephenkingilik lugu, milles reaalsus põimub painajaliku salapäraga

Alex North on valmis saanud uue teosega, mis on tõeline maiuspala põnevikuarmastajatele – reaalsuse põimumine ebamaisega ja üllatavad keerdkäigud garanteerivad, et lugeja ei pane raamatut käest enne, kui see on läbi.

„Varjusõbra“ (Pegasus, 2021) peategelaseks on Paul. Kui mees saab kõne hooldekodust, et tema emal ei ole enam palju elada jäänud, peab ta pärast kahte aastakümmet oma kodukohta naasma. Kui võiks eeldada, et Paulile meenuvad toredad mälestused lapsepõlvest, siis paraku see nii pole – kui ta oli väike, mõrvasid kaks koolikaaslast tema hea sõbra. Üks mõrvar on siiani leidmata ja tema kadumisega käivad kaasas kummituslikud lood.

Paul ja tema sõber James olid väiksena lahutamatud, seda paljuski ka Jamesi ara iseloomu pärast, mistõttu tundis Paul alati, et peab oma sõbra eest hoolt kandma ja vajadusel tema kaitseks välja astuma. Kui ta aga ise kooli kõige suuremale kiusajale vastu astudes lisajõudu vajab, toetavad teda koolikaaslased Charlie ja Billy. Charlie räägib stoilise rahuga kiusajale, kuidas ta öösel unes tema surma nägi, ja kõigest mõni minut hiljem poiss surebki. Oli see kokkusattumus või midagi enamat?

Poisid hakkavad omavahel aega veetma, ent peagi lähevad asjad Pauli jaoks piisavalt veidraks, kui Charlie utsitab ka teisi oma unenägusid kirja panema, et nad siis lõpuks kõik koos ühises unemaailmas kohtuda ja teistele halba teha saaksid. Paul otsustab, et ei taha grupiga enam tegemist teha ja vaid mõni aeg hiljem tapetakse tema sõber, mõrvariteks Charlie ja Billy, kes võtsid pärast tapatööd unerohtu lootusega, et nad kaovad maailmast ja jäävadki unenägudesse. Kui Billy ärkab mõne aja pärast üles, siis Charlie on siiani teadmata kadunud.

Sarnased mõrvad hakkavad aga korduma, sest internetifoorumid on täis inimesi, kes tunnevad Charlie loodud unenäo-teooria vastu huvi. Kas tõesti on Charlie endiselt elus ja annab foorumites inimestele nõu, kuidas läbi unenägude inimesi tappa?