Seni on arvatud, et unenäod aitavad meil mälestusi analüüsida ja seoseid luua. Teadlased on aga jõudnud järeldusele, et unenäod aitavad aju kaitsta.Foto: Vida Press
Eesti uudised
19. veebruar 2021, 20:56

Kas unenägude eesmärk on meie aju kaitsta? (2)

Kui õnnetus või haigus röövib inimeselt silmanägemise, võib ta õige pea orienteeruda ruumis kajalokatsiooni järgi nagu nahkhiir. Kõrvadest saavad silmad. Aju plastilisus eri funktsioonide ülevõtmisel on hämmastav – kui inimesel silmad kinni siduda, muutuvad tema sõrmed juba tunniga tundlikumaks kui enne. Kuid USA neuroteadlane David Eagleman on lagedale tulnud intrigeeriva teooriaga: tema väitel näeme me vähemalt osaliselt und selleks, et teised meeled ööune jooksul aju nägemiskeskust ei vallutaks. 

Stanfordi ülikooli neuroteadlane Eagleman ning tema paarimees Don Vaughn (California ülikool, Los Angeles) juhatavad oma teooriat ajakirjas Time sisse tõestisündinud looga Beni-nimelisest poisist, kes jäi kaheaastaselt vasakust silmast pimedaks. Selgus, et Benil on mõlemas silmas võrkkestakasvaja. Keemia- ja kiiritusravi ei aidanud: kirurgid pidid eemaldama poisi mõlemad silmad. 

Edasi lugemiseks: