Foto: Terttu Jazepov
Kultuur
6. märts 2021, 11:00

LUGEMISSOOVITUS | Sarah Knight lajatab uues teoses nii kõvasti, et tallalakkujad teevad läbi uuestisünni

Otsekohese suuvärgi ja väljendusviisiga Sarah Knight on valmis saanud uue raamatu, sel korral teemaks keeldumine asjadest, mida me ei taha või saa teha.

Knighti lähenemine teemadele on alati olnud nagu sõõm värsket õhku – heietamisele tema teostes kohta pole ning asja tuumani jõutakse kohe. Nii on ka raamatus „P*rsse, ei!“ (Tänapäev, 2020). Kui oled üks neist, kes vastab inimeste soovidele alati jaatavalt, sest ei taha või oska ära öelda, on Sarah’l sulle kümneid nippe, kuidas järgmisel korral loobuda nii, et see ühelegi osapoolele haiget ei teeks ega solvumist põhjustaks.

Autor jagab nn jaatajad nelja kategooriasse, milleks on sariabistaja, ülepingutaja, pannilakkumispaniköör ja sabassörkija. Igale kategooriale on just neile iseloomulikud käitumismustrid, millest Knight ka põhjalikult räägib. Raamatus on tohutult palju näiteid, nii et tegu on täiesti praktilise käsiraamatuga, mitte teosega, mille loed läbi ja mõtled, kas see raha oli ikka seda väärt.

Kuigi Sarah’ mõtted on head ja naudin väga tema huumorit, siis minul kui minimalistil on tema raamatutega üks probleem – kuna autor kasutab mõtete väljendamiseks läbisegi nii trükitähti, kaldkirja kui ka paksemat kirja, on tema teostes minu jaoks liiga palju visuaalset müra. Ent tundub, et olen selles paadis siiski üks väheseid, arvestades, kui populaarsed tema teosed üle maailma on. Seega, kui tunned, et on aeg teha lõpp tallalakkumisele ja sellele, et inimesed sinu headust ära kasutavad, siis see on teos, millesse investeerida.