Kas rämpstoit võiks olla lapse toidulaual igal nädalavahetusel? Või pigem mitte?!Foto: Katrin Elias
Lugejakiri
16. veebruar 2021, 11:25

Lugejakiri | Mida teha, kui eks viis lapsi rämpstoitu sööma (4)

Ema kurdab, et ta eks viib nende ühiseid lapsi igal nädalavahetusel hamburgereid ja friikaid sööma, kuigi kunagise kooselu ajal kodus selliseid sööke ei tarbitud.

„Läksime mehega peaaegu kaks aastat tagasi lahku. Esmaspäevast reedeni on lapsed enamasti minuga, et nädalavahetused isaga veeta. Kõik võiks korras olla, aga mind häirib hirmsasti, et isaga käivad lapsed igal nädalavahetusel kiirtoitu söömas. Kui me veel koos elasime, siis jõudis meie toidulauale burger ehk korra või kaks aastas. Needki olid väga erandlikud sünnipäevad või üritused, mida me ise ei korraldanud,“ kirjutab 39aastane Kaie.

Naise sõnul on lastel tervis küll korras ja ka ülekaaluga muret pole, aga Kaie ise pooldab väga kontrollitud ja tervislikku toitu. „Terve nädala ma keedan ja küpsetan, et erinevad toidugrupid kaetud oleks. Nädalavahetusel on ainult pitsa, burger, friikartul ja magusad karastusjoogid. No milleks? Meil on eksiga pidevalt tülid sel teemal. Ta ise käib jõusaalis ja jooksmas – mitte ei saa aru, miks ta ka end taolise toiduga peab hävitama,“ lisab Kaie.

Naine saab aru, et ei saa kuidagi kätt ju ette panna, aga niisama midagi tegemata ta praeguse olukorraga leppida ei suuda. „Ma lubasin talle, et keelan tal üldse lastega kokku saada. Iga kohus mõistaks, kuidas ta laste tervist rikub. Ja kangekaelselt pole ta ka valmis seda muutma. Rahaliselt tal probleeme pole, mistõttu võiks ta vajadusel toidu ka mõnest restoranist tellida, aga tema tellib burgereid.

Eksil on endast noorem kaaslane, kes näib olevat mõneti see kurja juur. Ise ta süüa teha ei viitsi ja enamus ostetakse või tellitakse koju. Nüüd kannatavad selle all ka minu lapsed. Alguses proovisin heaga oma eksiga rääkida, aga ei mingit muutust. Nüüd olen varsti juba viimase aasta palju kurjemat tooni kasutanud, aga ikka ei midagi. Ühel nädalavahetusel lubasin lapsi sinna mitte lasta, aga ta võttis nad pärast kooli enda auto peale ja läksid ikka burgerit sööma. Lapsi ju ka keelata väga ei saa, sest juba teismelised. Mida ma siis teha saan, et lapsed tulevikus isa valede valikute tõttu ei peaks oma tervisega maksma,“ on Kaie nõutu.