Foto: Pexels
Ilu ja mood
22. veebruar 2021, 09:00

Ilutoimetaja annab nõu: kuidas valida õiget baaskreemi?

Pehmeks ja niisutatuks muutub nahk vaid regulaarsel kreemitamisel. Kui senine nahahooldus enam ei toimi või teeb pigem kahju, on aeg proovida baaskreemi.

Baaskreemid on niisutus- ja kaitsekreemid, mille koostis on nahale võimalikult turvaline. Neis puuduvad värvi- ja lõhnaained ning allergiarisk on viidud miinimumini. Kreemid sobivad hästi ka tervele nahale, ent väga oluline roll on baaskreemidel just kuiva, allergilise, tundliku või kergelt põletikulise naha hoolduses. Ideaalselt sobivad baaskreemid laste õrna naha ning eakate kuiva ja tundliku naha leevendamiseks, samuti rasedatele.

Mis mulle sobib?

Endale kreemi valides tuleks lähtuda eelkõige nahatüübist ja selle vajadustest. Tasub arvestada, et mõnikord on vaja proovida mitut kreemi enne, kui naha eripärale meelepärane leitakse. Apteekrilt võib küsida ka toodete testreid. See säästab suurest väljaminekust ja teeb otsingud lihtsamaks.

Normaalsele ja vaevusteta nahale, mis ei kuiva, sügele, ketenda ega puneta, sobib kergema tekstuuriga baaskreem. Neile, kelle nahk kaldub kergelt või tugevalt kuivusele, on kare või tundlik, sobivad aga rammusamad kreemid ja toekamad salvid. Tundliku ja ärrituva nahaga on oluline vältida lõhnaainetega tooteid.

On esmatähtis, et baaskreem ei tekitaks nahaärritust, kipitust või muid probleeme ning tagaks pikaajalise mugavustunde. See ei tohiks ummistada nahka ega soodustada vistrike teket.

Kuidas kasutada?

Kreemi võiks nahale kanda olenevalt vajadusest üks kord või mitu korda päevas. Imendumine on efektiivsem, kui kanda seda niiskele nahale, näiteks pärast dušši või kätepesu. Kuna kaitsev toime kestab kolm kuni neli tundi, on oluline naha korduv kreemitamine ja kreemi järjepidev kasutamine. Lisaks tuleb toodet nahale kanda ikka väga lahke käega, et tagada maksimaalne kasu.

Täname Benu apteekide kosmeetikakonsultanti Kreete Põlmet.


Kasuta baaskreemi, kui …

  • nahk vananeb – on kortsulisem, muutub õhemaks ja tuhmiks ning vajab intensiivsemat niisutust.
  • käed ja jalad kuivavad. Külm ja aktiivne käte pesemine ning desinfitseerimine on mõjuv põhjus kasutada baaskreemi kätekreemina. Vajadusel kreemita pärast igat kätepesu. Samuti vajavad tähelepanu jalad, lõhenenud või karedad kannad, paksenenud tallanahk. Kata jalalabad õhtul kreemiga, libista otsa puuvillased sokid ja jäta ööseks toimima. Korda seda igal õhtul!
  • peanahk on kuiv, tekib kõõm. Määri kerget masseerivate liigutustega baaskreemi sügelevale peanahale, lase mõni minut mõjuda. Pese nagu tavaliselt.
  • lapse nahk vajab lisaniisutust. Ole koostisosade suhtes eriti tähelepanelik ja jälgi, et kreem ei sisaldaks sünteetilisi mineraalõlisid, lõhna- ega säilitusaineid.
  • lemmikloom käib õues. Käpad ja kõrvad on pakasele tundlikud, rasvane kreem leevendab külma.


Vunki juurde!

Kui nahk ei ole tundlik ega kergelt ärrituv või kahjustunud, võib baaskreemile lisada ka õlisid või eeterlikke õlisid, mis võimendavad niisutavaid ja toitvaid omadusi veelgi. Tundlikule nahale sobivad näiteks avokaado-, kookos-, porgandi-, jojoobiõli, probleemsele teepuu-, nisuidu- või kuningakepiõli.


Baaskreemide ja -toodete valik on lai

Tervele perele

Helosan Originali nahakreem. Hind veebipoes Tervis24.ee 17.50 (300 g) Foto: Tootja

Populaarne igapäevane kaitsev nahahoolduskreem. Toidab ja niisutab suurepäraselt. Hellitab kuiva, karedat ja ärritunud nahka.

Kodumaine toode

Orto Ortomedi vaseliinõlikreem. Hind Kaubamajas 5.30 (150 ml) Foto: Tootja

Eesti nahaarstide soovitusel väljatöötatud hooldus- ja taastuskreem. Niisutab, pehmendab ja kaitseb kuiva, tundlikku nahka. Soodustab ravisalvide ja -kreemide imendumist ning toimet.

Asendamatu igaks päevaks

Essexi ihupiim. Hind veebipoes Benu.ee 3.91 (50 ml) Foto: Tootja

Kerge ihupiim igapäevaseks hoolduseks pehmendab ja niisutab nahka. Sobib näo- ja kehahoolduseks nii täiskasvanutele kui ka pere pisematele.

Eriti tundlikule nahale

LV niisutav baaskreem. Hind veebipoes Apteekonline.ee 6.43 (200 ml) Foto: Tootja

Kerge, kiiresti imenduv ja lihtsalt pealekantav. Sobib ka kõige tundlikumale nahale.

Ka meigi eemaldamiseks

Aqualan L baaskreem. Hind Apothekas 5.97 (100 g) Foto: Tootja

Kreem, mis sobib nii näole kui ka kogu kehale. Sobib meigi aluskreemiks, jumestuse eemaldamiseks, näonaha puhastamiseks. Imendub kergesti ega jäta nahka rasvaseks.